Râmnicu Vâlcea: Cătălin Micu este as la informatică şi talentat la trompetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A participat la zeci de festivaluri de muzică alături de Fanfara Gabriel Chaborschi din care face parte. Deşi muzica este viaţa sa, tânărul este şi olimpic la informatică.

NĂSCUT. 8 martie 1996, Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Este elev în clasa a VIII-a la Şcoala Nr. 5 din Râmnic.
IDEALURI. Îşi doreşte să urmeze o carieră muzicală.


Adolescentul povesteşte că întotdeauna s-a smiţit atras de muzică şi de aceea a decis că trebuie să studieze acest domeniu în profunzime. „Totul a început în urmă cu aproximativ şapte ani, când am venit singur la cursurile de muzică", povesteşte Cătălin Micu. În prezent, adolescentul face parte din Fanfara elevilor din Râmnicu Vâlcea, coordonată de profesorul Constantin Andrei. „Am studiat muzica, iar la început am luat cursuri de pian. Doi ani de zile am studiat pianul, apoi am trecut la percuţie. În prezent, cânt la trompetă", afirmă Cătălin. De-a lungul timpului, băiatul a participat la zeci de concursuri şi festivaluri alături de colegii săi de la fanfară şi de profesorul lor. „Am avut şansa să merg aproape în toate oraşele din ţară, la concursuri, concerte şi festivaluri. Îmi place foarte mult ceea ce fac aici şi consider că sunt un norocos. Am avut posibilitatea să văd multe locuri la care alţi copii de vârsta mea poate că nici nu visează", povesteşte Cătălin Micu. Băiatul mai spune că a avut ocazia să meargă prin turnee la Târgu Mureş, Sighişoara, Bechet, dar şi în majoritatea localităţilor din judeţul Vâlcea.


Olimpic la informatică


Adolescentul afirmă însă că muzica nu este un domeniu aşa de uşor cum poate părea la prima vedere. „Ca să ajungi la performanţă, ai nevoie de foarte multe ore de pregătire, de exerciţiu. Nimic nu este simplu", completează Cătălin. Acesta mai spune că în timp, au existat şi anumite partituri care i-au cam pus probleme. „Totul depinde de melodie, de note, de partiţie. De exemplu, eu m-am chinuit aproape două luni de zile ca să învăţ o melodie de-a lui Mozart. Însă nu m-am lăsat până nu am reuşit", rememorează băiatul. În general, Cătălin spune că se simte atras de melodiile ritmate şi îi plac foarte mult cele din folclorul românesc. „Iubesc piesele din folclorul nostru tradiţional, iar horele şi sârbele sunt preferatele mele. Am observat că acestea prind foarte bine la public şi din ce în ce mai mulţi tineri încep să le îndrăgească", adaugă Cătălin Micu. În acelaş timp, adolescentul mai are o pasiune, informatica. „Îmi place foarte mult să lucrez pe calculator. Ca să obţii rezultate bune în acest domeniu, trebuie însă să te pregăteşti intens", povesteşte Cătălin care este olimpic la informatică. Băiatul spune că este implicat în foarte multe activităţi extraşcolare, iar timpul liber care îi mai rămâne este destul de puţin. „În timpul liber, prefer să mă distrez cu pritenii, să mă plimb sau să mă relaxez la un fotbal", mai spune elevul.


Întrebări şi răspunsuri


Cum reuşeşti să îmbini muzică cu informatica?
Foarte uşor, pentru că una se completează cu cealaltă. Sunt două domenii distincte, dar care au şi unele asemănări. Oricum şi una şi cealaltă necesită foarte multă muncă, ore de repetiţii şi nu în ultimul rând, ambiţie şi respect pentru ceea ce faci.
I-ai îndemna şi pe alţi copii să studieze muzica?
Da, pentru că este un domeniu foarte frumos, însă îţi trebuie foarte multă seriozitate. Dacă vrei să faci ceva bine, nu poţi să renunţi uşor şi trebuie să fi perseverent. În muzică, este nevoie şi de talent şi înclinaţie, pentru că altfel nu vei putea face faţă.


Ce-i place
Are foarte mulţi prieteni şi îi place să se distreze alături de ei. De asemenea, iubeşte calculatorul şi spune că petrece destul de mult timp în preajma computerului său.
Ce nu-i place
Nu suportă oamenii mincinoşi şi pe cei care nu îşi respectă promisiunile. De asemenea, nu-i plac nici persoanele care nu sunt punctuale.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite