Râmnicu Vâlcea:Cătălin Ionel Dumitru este sportivul expert în luptele militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A practicat handbal, tenis, karate iar acum este un adevărat sportiv practicant al  luptelor militare. Opt ani s-a instruit în Italia cu meştii acestui sport puţin cunoscut în România.

Cătălin a fost încă de mic un excelent sportiv. A jucat handbal în echipa şcolii, a jucat fotbal, tenis de masă şi apoi karate. Pe când era student la Facultatea Constantin Brâncoveanu, din Râmnicu Vâlcea, în anul II a renunţat la studiile superioare şi a plecat, în anul 2000, în Italia, în căutarea unui loc de muncă. „Mi-am găsit de lucru în construcţii, iar într-o zi, când mă întorceam de la muncă, am văzut un afiş pe un stâlp din Veneţia prin care puteai afla unde poţi lua cursuri de lupte, la stilul Kali, Pencak Silat ", povesteşte Cătălin. Venit ca stranier, n-a fost deloc uşor să înceapă o altfel de viaţă, iar vreme de opt ani de zile cât a stat în Italia, a luat cursuri de lupte militare şi asta în afara jobului său din construcţii. „Luam lecţii private de lupte militare şi câte şapte-opt ore pe zi, uneori petrecându-mi timpul în sala de antrenamente până către miezul nopţii. La luptele militare pentru care m-am instruit, nu există competiţii sportive organizate oficial. Acasă când veneam mă uitam tot la DVD-uri cu acest profil", spune sportivul.


Nu-mi risc viaţa ca să lovesc pe cineva


Instruit de nume mari în domeniu, Marco Cincotto, Marco Bellani, vâlceanul a învăţat tainele luptelor militare. „Nu trebuie să fi doar foarte puternic, dar din luptele militare am învăţat câteva principii care să-mi folosească în viaţa de zi cu zi. Ca luptător devi mai sigur pe tine, treci mai uşor peste stresul de zi cu zi, iar de foarte multe ori într-un adversar de luptă poţi descoperi un prieten adevărat", povesteşte. Cătălin nu a fost niciodată în postura de a reacţiona când a fost atacat pe stradă sau oriunde altundeva, în afara sălilor de antrenament. „Acest lucru nu mi-l doresc niciodată, pentru că luptele militare înseamnă supravieţuire şi nu-mi risc viaţa să lovesc pe cineva. De multe ori aceste lupte pot să se transforme într-un stil barbar, să scoţi ochi, să rupi gâtul cuiva". Visul lui Cătălin este să ajungă în Indonezia, Filipine, Brazilia, Thailanda locul unde luptele militară au o îndelungată tradiţie. „În aceste ţări poţi întâlni adevăraţii maeştri care la vârsta de 75-80 de ani dau adevărate spectacole. Din păcate, în România sportul, în general, nu are adevărata valoare ca în alte state. Există sportivi care sunt mereu interesaţi să vâneze titluri. Printre aceştia se numără vânătorii de centuri. Numai că centurile sunt făcute să ţină pantalonii", spune Cătălin. Sportiv complex şi cu un fizic bine legat, Cătălin este un om modest. „Asta înseamnă valoarea, să ştii să fii şi lup şi miel în acelaşi timp. Să înveţi să-ţi ajuţi semenii, să ştii să te autocontrolezi".


Întrebări şi răspunsuri


Există vreo legătură între sport şi prietenie?
C.I.D. Familia sportivilor este una extrem de închegată. Aici se formează adevăratele prietenii. Crede-mă că au fost situaţii când eram în impas, iar în Italia colegii de sală, avocaţi, jurişti, medici, bancheri, m-au ajutat necondiţionat şi eu întorcându-le aceeaşi monedă când aveau nevoie de mine.
Sunt multe cluburi în ţară unde se învaţă luptele militare?
C.I.D. Sunt extrem de puţine cluburi de acest gen. Din câte ştiu eu este unul la Bucureşti, altul la Botoşani şi aici în Vâlcea. Această disciplină a pătruns în Europa în urmă cu 10-15 ani şi provine din ţările sărace, unde oamenii au găsit tehnici de luptă să învingă armele moderne.
profil.


NASCUT. 8 septembrie 1981, la Râmnicu Vâlcea
STUDII. Student anul II la Facultatea Ecologică, Bucureşti


Ce-mi place
Mă relaxez ori de câte ori ies cu prietenii, ori când am posibilitatea să mă plimb. Cel mai mult îmi încarc „acumulatorii" când merg pe malul apei, la pescuit.
Nu-mi place
Îi dezavuez pe toţi aceia care nu se ţin de cuvânt, care te poartă cu vorba, care nu au verticalitate. Detesc nimicnicia oamenilor, lipsa de caracter. Nu agreez să stau la birou, pentru că mă plictisesc.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite