Râmnicu Vâlcea: Alexandru Mărculescu a câştigat argintul la „artă suavă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Practică jiu-jitsu brazilian doar de doi ani şi a reuşit să obţină prima medalie de argint la o competiţie internaţională. Sportul este o formă de relaxare şi un mod de a lega prietenii adevărate.

NĂSCUT: 25 decembrie 1979, la Drăgăşani
STUDII. Facultatea de Drept, Bucureşti
FAMILIE: Necăsătorit
IDEALURI. Să obţină centura neagră la jiu-jitsu


De când se ştie, Alexandru a îndrăgit sportul. L-a practicat nu ca pe un impuls, la îndemnul părinţilor, ci din dorinţa de a fi un om puternic. A făcut şcoala cu clasele I-VIII în imediata vecinătate a Poliţiei Vâlcea şi fiind o fire extrem de dinamică s-a apucat de box. A renunţat cu timpul şi s-a apucat de culturism, apoi de king-boxing. O întâmplare avea să-l facă se dedice unui alt sport, pe care îl practică şi azi cu multă plăcere. „Veneam de la Brezoi şi am făcut semn la o maşină de ocazie. Cel care m-a luat, fără să-l cunosc sau să mă cunoască, Leonard Gugulici, este un atrenor excelent de arte marţiale. Aşa am legat o pritenie cu Leo dar şi cu toţi practicanţii acestui sport de excepţie", povesteşte Alexandru. Ca sportiv, a respectat întotdeauna pe cei jurul din său şi nu a profitat de forţa şi abilităţile fizice pentru a-şi disputa supremaţie în diverse împrejurări. „Este îndeajuns să-ţi placă ceea ce faci şi restul vine de la sine", povesteşte, cu simplitate, Alexandru.
Medaliat cu argint în Italia, la Cupa Nova Uniao
În numai doi ani de zile, Alexandru a obţinut primele roade din noul sport pe care l-a îmbrăţişat. Prima competiţie la care a participat a fost în anul 2009, la Bucureşti, unde cei mai buni luptători de jiu-jitsu din şase centre renumite din ţară şi-au disputat supremaţia.Un an mai târziu, Alexandru aveau să obţină rezultate în competiţii internaţioanle. „La 21 iunie, la arena sportivă din staţiunea Lignano a avut loc a doua ediţie a Cupei Nova Uniao la Grappling (tehnici şi manevre de prindere aplicate unui adversar, n.r.), iar la categoria + 88 kg. , în urma unor meciuri spectaculoase, trei dintre sportivi antrenaţi la sala Dragon Gym din Râmnicu Vâlcea, am câştigat medalii. Eu am luat argint", povesteşte.


Luptător de jiu-jitsu brazilian
Îl urmă cu câteva zile, duminică, la Râmnicu Vâlcea, Alexandru a participat la Turneul de Grappling, unde a luat tot locul doi. „Grapplingul este lupta fără kimono. La această competiţie care a avut loc pe 11 iulie şi la care au participat luptători de la cluburile din Vâlcea, Bucureşti şi Timişoara am luat medalie de argint", se destăinuie. Cum visul său este să obţină o centură neagră, modest dar încrezător în sine, tânărul luptător se destăinuie. „Bjj sau jiu-jitsu brazilian care în portugheză se numeşte «şahul la sol», mai este denumit şi «artă suavă». Ceea ce mă doare cel mai mult este faptul că astfel de sporturi se practică în puţine cluburi din România. Este un sport mai puţin popularizat şi în ţară nu sunt decât câteva cluburi în Bucureşti, Timişoara, Deva, Braşov şi Râmnicu Vâlcea unde se pregătesc luptători", povesteşte Alexandru.


Întrebări şi răspunsuri
Ca să fii un bun luptător de bjj de ce ai nevoie?
A.M.M. Pentru a te „prinde" acest sport, trebuie să dai dovadă de o tehnică foarte bună dar şi de multă inteligenţă. Dacă nu ai aceste calităţi, nu are rost să-ţi iroseşti timpul cu acest sport.
Ce avantaje ai ca sportiv?
A.M.M. În primul relaţiile de prietenie care se leagă între sportivi sunt de durată. Acum sunt vremuri mai de criză, dar ori de câte ori făceam câte-o ieşire la iarbă verde, mergeam toată echipa, iar prietenia care ne leagă nu este una de conjunctură.


Ce-i place
A fost mereu dornic de a face mişcare, motiv pentru care sportul i-a devenit unul dintre cei mai buni prieteni. Îi place să călătorească, iar turneele sunt un bun prilej de a vedea lumea.
Nu-i place.
A fost mereu împotriva oamenilor cu mai multe feţe, a celor care una îţi spun în faţa şi altfel reacţionează în realitate. Îi place ordinea şi punctualitatea şi este adept al lucrului bine făcut.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite