Râmnicu Vâlcea: A crescut numărul accidentelor de muncă în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: A crescut numărul accidentelor de muncă în judeţ
Râmnicu Vâlcea: A crescut numărul accidentelor de muncă în judeţ

    Trei oameni şi-au pierdut viaţa anul acesta din cauza unor incidente petrecute la locul de muncă.

    Frecvenţa accidetelor de muncă a crescut vertiginos anul acesta în Vâlcea. Ion Nicolaescu, şeful inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea a declarat ieri pentru AdS că numărul accidentelor de muncă înregistrate la instituţia pe care o conduce a ajuns la 37 de la începutul anului şi până în prezent. „Ne confruntăm cu o creştere a numărului de accidente produse la locul de muncă. Cauzele sunt diverse, dar în fond există o singură problemă cu care ne confruntăm: ignorarea totală sau parţială a regulilor de protecţie a muncii”, afirmă Nicolaescu. Inspectorii de muncă ce merg în controale frecvente spun că cele mai mari probleme le găsesc acolo unde sunt şi cele mai multe riscuri: pe şantiere. „Un şantier este o adevărată capcană. De cele mai multe ori, atunci când se fac verificări se descoperă lipsa unor elemente esenţiale de siguranţă, chiar unele de bun simţ, precum căştile de protecţie sau centurile de siguranţă pentru cei care lucrau la înălţime”, explică Nicolaescu. El mai spune că, din cele 133 de controale efectuate în luna august doar trei firme au scapat de sacţiuni. Deficienţele constatate au atras după sine amenzi în valoare totală de 43.500 de lei  numai în luna aprilie.

  Morţi din neglijenţă

    Trei cazuri mortale au fos înregistrate în evidenţele Inspecţiei Muncii anul acesta, şi alte trei incidente la locul de muncă soldate cu moartea lucrătorilor sunt în curs de cercetare. „Anul acesta am fost foarte multe incidente mortale în condiţiile în care anul trecut nu a existat decât un singur accident din care a rezultat moartea unui lucrător”, explică Nicolaescu. Din cauza faptului că nu s-au respectat unele norme simple de protecţie a muncii un om a murit electrocutat pe un stâlp de medie tensiune la Milcoiu, altul a fost ucis de inelul de siguranţă a unei anvelope, iar un om şi-a pierdut viaţa lucrând la repararea unui buldoexcavator. „Toate acestea puteau fi evitate foarte uşor, însă unele mentalităţi sunt greu de schimbat. De exemplu în cazul de la Milcoiu omul putea să fie salvat dacă purta o centură de siguranţă pe stâlp. A fost aruncat de la înălţime de arcul electric şi a murit din caza leziunilor interne”, susţine Nicolaescu.

  Sute de cotroale, amenzi pe măsură


   O sinteză oferită AdS de către conducerea ITM arată că, de la începutul anului şi până în prezent au fost făcute 853 de controale pe tematică securităţii şi sănătăţii în muncă. „Majoritatea agenţilor comerciali controlaţi de noi au probleme grave. Numărul şi valoare amenzilor grăiesc de la sine.  În nouă luni, inspectorii de muncă au aplicat sancţiuni în valoare totală de 613.000 lei, cu mult peste suma totală a amenzilor din aceeaşi perioadă a anului trecut”, susţine şeful ITM Vâlcea.

  Cifră:  37 de accidente de muncă în Vâlcea. Din acestea trei au fost mortale.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite