Râmnicu Vâlcea: Edith Matei, fosta hadbalistă la Hypo Viena, este un prosper om de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A câştigat de patru ori trofeul Champions League cu Hypo Viena, performanţă încă neegalată până acum. Este un prosper om de afaceri care se relazeaxă jucând.. fotbal.

Edith s-a apucat de handbal la vârsta de 10 ani, pe când era în şcoala generală şi asta după ce şi sora ei alesese să practice acelaşi sport. După ce au absolvit liceul, cele două surori au ajuns să joace la Bacău, la o formaţie care avea rezultate foarte bune  în perioada aceea. În anul 1982, sora ei a fost dorită de clubul Chimistu l Râmnicu Vâlcea, aşa că oficialii olteni le-au adus “la pachet”, printre olteni. Fire activă şi foarte primitoare, Edith îşi aminteşte cu plăcere de primele momente ale carierei sale sportive. “Dacă sora mea s-ar fi apucat de alt sport, probabil că aş fi urmat-o”,  glumeşte fosta glorie a handbalului din România. La Vâlcea Edith a obţinut rezultate impresionante, câştigând de două ori, cu echipa, cupa IHF în 1984 şi 1988, evoluând şi în semifinalele Ligi Campionilor în anul următor. În 1991, Edith a fost dorită de cluburi din afara României, ajungând să joace la echipa Hypo Viena. “A fost ambiţia mea să joc în străinătate, pentru că era altceva! Conducerea austriacă a insistat foarte mult să joc la ei, aşa că până la urmă s-a întâmplat şi această minune” spune Edith.

Nicio sportivă nu i-a egalat rezultatele

 La Viena, Edith a obţinut cele mai mari performanţe înregistrate vreodată de o handbalistă din ţara noastră. Fosta glorie a câştigat, de patru ori, cel mai prestigios şi mai râvnit trofeu din Europa, „Liga Campionilor”, rezultat pe care nu l-a atins nici până astăzi nicio sportivă din România. “ La Hypo eram înconjurată de oameni care erau cu sufletul alături de echipă. Trofeele şi performanţele obţinute de această formaţie înainte să vin eu acolo m-au obligat să joc la cel mai înalt nivel”, ne împărtăşeşte fostul inter stânga, care duce încă dorul handbalului de odinioară şi recunoaşte că i-ar fi plăcut să împărtăşească şi altora din vasta ei experienţă handbalistică.

S-a retras la 31 de ani

În urma unei accidentări suferite în anul 1993, Edith Matei a decis să pună capăt activităţii handbalistice, revenind la Râmnicu Vâlcea. În perioada în care activa la Hypo Viena, împreună cu soţul ei au deschis o firmă, care le poartă numele. “Trebuie să ştii când să pui punct sportului în viaţă. Am început cu comerţ en-gros şi ulterior ne-am întins afacerea şi către materialele de construcţii. Avem o staţie de betoane proprie, o fabrică de ţiglă şi lucrurile merg foarte bine. Cred că handbalul m-a ajutat să devin un manager bun deorece sunt foarte disciplinată şi colaboratorii ştiu că sunt un om de cuvânt", spune fosta sportivă. Pe lângă treburile gospodăreşti şi afacerile familiei, Edith îşi mai găseşte ocazional timp şi pentru ceva mişcare şi joacă fotbal săptămânal la Sala Traian alături de alte foste glorii ale Oltchimului.

Întrebări şi răspunsuri:

1) Cum se înţelege fiul tău cu sportul?

Unii zic că fiul meu face prea mult sport. La 11 ani, Andreas Ionuţ măsoară deja 1,72 metri, este fundaş la o echipă de juniori din Vâlcea şi pratică concomitent şi tenisul de performanţă. Este printe primii 50 de tenismeni din ţară.

    2)Te-ai gândit vreodată să antrenezi?

Mi-ar fi plăcut să antrenez o echipă de junioare, dar în Vâlcea nu eşti lăsată câţiva ani să construieşti o echipă competitivă şi am observat cel mai bine acest lucru chiar la sora mea Mori. Acum sunt aşa de cuprinsă în domeniul în care lucrez încât nu mai am timp.

Ce-i place: Să ies la iarbă verde, să stau în natură, mă relaxează foarte mult. Cea mai frumoasă zonă mi s-a părut Norvegia, o ţară cu oameni deosebiţi unde aş fi vrut să mă stabilesc

Ce nu-i place: Nu suport minciuna şi prefăcătoria celor din jur. Mă deranjează foarte mult când mi se ascunde adevărul iar ipocrizia oamenilor mă dezgustă.

profil
NĂSCUTĂ: 16 octombrie 1964, la Sfântu Gheorghe
EDUCAŢIE: Facultatea de Management şi marketing, Universitatea Constantin Brâncoveanu
EXPERIENŢĂ: 23 de ani de handbal, 12 ani în management
FAMILIE: căsătorită, un băiat

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite