Râmnicu Vâlcea: Sute de foşti deţinuţi politici se pregătesc să dea statul în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Sute de foşti deţinuţi politici se pregătesc să dea statul în judecată
Râmnicu Vâlcea: Sute de foşti deţinuţi politici se pregătesc să dea statul în judecată

Pentru a-şi recupera prejudiciile cauzate de regimul comunist, fostii deţinuţi politici vor acţiona statul în judecată. Asociaţia acestora se pregăteşte pentru o acţiune de amploare.

În judeţul Vâlcea sunt apoximativ 450 de persoane care ar putea acţiona în instanţă statul român. Aceştia fac partea din Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi spun că sunt obligaţi să ia această decizie pentru că, începând din anul 2012 ajutoarele şi alte beneficii acordate de stat vor fi sistate către aceştia. Nicolae Stăculescu, secretarul filialei AFDPR din Vâlcea spune că această măsură a fost luată deocarece legislaţia Uniunii Europene nu mai permite acordarea de astfel de beneficii cetăţenilor. „A apărut o nouă lege care ne dă dreptul să ne obţinem despăgubirile din partea statului pe cale judecătorească în acest termen de trei ani. Este vorba de legea 221 din 2009, care în acest moment nu are norme de aplicare”, explică Stănculescu. El mai spune că membrii asociaţiei trebuie să îşi pregătească din timp dosarele pentru acţiunea în instanţă. „Legea va conţine despăgubiri pentru condamnări dar şi pentru recuperarea unor bunuri confiscate de către regimul comunist”, mai spune Stănculescu.

După 17 ani închis pe nedrept îşi poate pierde compensaţia de la stat

În situaţia pierderii beneficiilor obţinute după ani buni în puşcăriile comuniste este şi Marin Urzică, un om ce a petrecut mai bine de 17 ani în închisori de pe întreg cuprinsul ţării. „Pensia pe care o primesc de  pe urma faptului că am fost deţinut politic este una decentă, eu fiind singur, reuşesc să mă descurc. Dacă însă se va renunţa la acest ajutor lucrurile vor fi foarte dificile. În situaţia mea sunt mulţi camarazi cu care am înfundat puşcăriile comuniste”, povesteşte vârstnicul. El mai spune că există vârstinici ce trăiesc doar din indemnizaţiile oferite de stat drept compensaţii pentru suferinţele îndurate în închisorile vechiului regim pentru convingerilor lor politice.

image


Cea mai mare acţiune în instanţă din ultimii ani

Conducerea AFDPR susţine că numai în Râmnicu Vâlcea sunt 120 de vârstnici care au fost închişi pe criterii politice şi care beneficiază de aceste compensaţii. „Ori ei personal, ori rudele apropiate se pot interesa la noi la asociaţie pentru a vedea ce fel de acte trebuie şi unde se pot adresa mai departe. O să fie cea mai de amploare acţiune în instanţă din ultimii ani şi o să se desfăşoare pe o perioadă mai mare, fiecare dosar fiind judecat separat”, spune Stănculescu

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite