Râmnicu Vâlcea: Muzeul Satului adăposteşte obiecte inedite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Muzeul Satului adăposteşte obiecte inedite
Râmnicu Vâlcea: Muzeul Satului adăposteşte obiecte inedite

     Stâlpi cu chip de om şi construcţii foarte vechi pot fi văzute la Muzeul Satului Vâlcean. Tot aici, s-au filmat  emisiunile: „Mari români” şi ediţii ale „Tezaurului Folcloric”.

        Muzeul Satului Vâlcean a fost înfiinţat în anul 1974, sub forma unui sat, pe o suprafaţă de opt hectare. Muzeul s-a amenajat în jurul Culei Bujoreanu, construcţie care era în zonă. Muzeul are 72 de construcţii şi peste 10.000 de piese muzeistice. Printre cele mai inedite construcţii se găseşte şcoala primară din secolul XX.  „E prima şcoală primară care a apărut într-un muzeu al satului din România. Şcoala e din vremea lui Spiru Haret cu două săli de clasă şi cancelarie pe mijloc”, spune Ionuţ Dumitrescu, şeful muzeului. Sunt păstrate rechizite şcolare, manuale şi tăbliţe de la începutul secolului XX. În şcoală există şi un catalog din anul 1853 care e scris cu caractere chirilice. Poate şi admirat şi hanul lui Bogdan care e adus din Malaia. „La fel ca şcoala, e primul han care a apărut într-un muzeu din România. E din a doua jumătate a secolului XIX. A fost folosit ca han până în anii 50”, povesteşte Ionuţ Dumitrescu.


   Cea mai veche casă a avut ferestre din piele de curcan

     Cea mai veche construcţie de la muzeu, e o casă din secolul al XVIII- lea de la Măldăreşti. Construcţia e joasă, cu două încăperi, din bârne de lemn cu pământ pe jos. „Până să apară geamul la acest tip de casă se punea în fereastră piele de curcan, băşică de porc sau burduf de bou tratate cu tanin. Erau transparente şi intra lumina prin ele”, declară şeful muzeului. Din casele de la muzeu nu lipseşte icoana şi specific este foişorul. „E frumos aici şi multă linişte. Am fost sus pe deal şi am văzut stâna. Mi-am adus aminte de copilăria petrecută la ţară la bunici”, declară Maria Ene din Piteşti, care era în vizită la muzeu. Pot fi admiraţi şi trei stâlpi cu chip de om din zona Mateeşti. „Este simbolizat chipul tatălui, mamei şi copilului. Aşa era obiceiul ca toţi membri familiei să aibă sculptat la poartă chipul”,  precizează Ionuţ Dumitrescu. La muzeu a fost filmată acum doi ani emisiunea „Mari români” de pe TVR. Marioara Murărescu a filmat, aici, foarte multe ediţii ale emisiunii „Tezaur Folcloric”. La eclipsa totală de soare  din 1999 spectacolul de muzică populară pe care l-a transmis TVR, a avut loc tot la muzeu.

CIFRĂ : 15.000 de oameni vizitează anual muzeul. 20% din ei sunt străini. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite