Râmnicu Vâlcea: Ioan Alexe. Proful de mate pasionat de muzica instrumentală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Ioan Alexe. Proful de mate pasionat de muzica instrumentală
Râmnicu Vâlcea: Ioan Alexe. Proful de mate pasionat de muzica instrumentală

S-a născut cu vioara deasupra capului, tatăl lui fiind un reputat dirijor. A obţinut însă licenţa în matematică, facultate pe care a absolvit-o la insistenţele soţiei sale.

NĂSCUT. 24 iulie 1955, la Ştefăneşti, Vâlcea.
STUDII. Conservatorul de Muzică şi Facultatea de Matematică de la Timişoara
IDEALURI. Să pot cânta la instumente 24 de ore din 24 şi să-i bucur pe aceeia care vor să mă asculte

 S-a născut cu vioara deasupra capului, tatăl lui fiind un reputat dirijor. A obţinut însă licenţa în matematică, facultate pe care a absolvit-o la insistenţele soţiei sale.

Ioan Alexe a început să iese în lume şi să cânte la instrumente încă de la vârsta de 12 ani. „Un sătean a venit la tata şi i-a zis simplu ca bună ziua. «Hai, să vină băiatul tău să-mi cânte la nuntă!» Şi m-am dus şi de atunci tot cânt. Şi nu doar la acordeon ci la mai multe instumente: vioară, ţambal, contrabas, saxofon”, povesteşţte proful de mate. Îl întreb de unde pasiunea pentru muzică iar răspunsul a venit foarte repde: „M-am născut cu vioara deasupra capului. Şi asta nu este o metaforă ci este un adevăr gol-goluţ. Tatăl meu, Florin Alexe a fost dirijor la Strugurelul, la Rapsodia Vâlceană”, povesteşte profesorul.

„Mie nu-mi trebuie lăutar în casă”

„Vinovată” de faptul că Ioan Alexe a ajuns să-şi ia licenţa în matematică este soţia sa. Expert contabil la o bancă, după ce bărbatul s-a însurat a primit indicaţii foarte clare: „Mie nu-mi trebuie lăutar în casă, aşa că m-am conformat, deşi făcusem şi trei ani de Conservator”, spune domn profesor. Student eminent, care nu a cunoscut niciodată note mai mici de şase, Ioan Alexe a reuşit performanţa să facă chiar doi ani de facultate într-unul singur. „Aşa am prins-o pe soţia mea din urmă, care era cu un an mai mare. În studenţie am dirijat formaţia cubului studenţesc de la Universitatea din Craiova, localitate unde am absolvit primii ani de facultate, apoi am fost sufletul formaţiilor studenţeşti din Timişoara, iar până în 1989, eram nelipsit de la «Cântarea României»”, îşi aminteşte profesorul.

Muzica este cea mai grea

Nevoit să predea matematică la Bălceşti, Horezu şi Vlădeşti, Ioan Alexe nu s-a despărţit niciodată de muzică. L-am întrebat dacă între muzică şi ştiinţele exacte a încercat mai mult să le insufle elevilor săi pasiunea pentru muzică, iar răspunsul nu a întârziat să apară. „Ştiam că de matematică aveau foarte multă nevoie elevii mei, pentru că se cere la admitere, aşa am făcut eforturi ca să păstrez o oarecare distanţă faţă de muzică. Aşa că a trebuit să predau matematica cu sufletul”, îşi aminteşte profesorul care acum se află în pragul pensiei. Pasionat de ştiinţă, de filozofie, gramatică, proful de mate simte de multe ori că nu are destul timp să facă tot ce şi-ar dori într-o viaţă de om. „Am studiat curenţii de aer sau am reflectat unde ar ajunge omenirea dacă energia, să zicem petrolul, că ar dispărea brusc. 3,5 miliarde de oameni ar fi în colaps”, reflectă profesorul matematician. „Dintre toate însă, muzica este cea mai grea, pentru că se face cu creierul şi nu după ureche”. În prezent, artistul, alături de  directorul şcolii din Creţeni şi de soţia acestuia, pregătesc ansamblul de copii „Izvoraşul”, unde 18 copii şcolari dansează, cântă şi prezintă cele mai frumoase costume din zona Creţeni, la multe festivaluri populare din ţară.


Întrebări şi răspunsuri.
Se mai cântă muzica populară autentică?


I.A. Eu n-am cântat şi nu cât niciodată după ureche dar ceea ce observ este faptul că muzica populară autentică este cea făcută de către copii. Oamenii de la 30 la 60 de ani fac alte genuri muzicale mai... comerciale.
Cum se împacă muzica populară cu matematica?
I.A. Poate nu vă vine să credeţi, dar muzica populară este mult mai grea decât matematica. Deşi în muzică nu sunt decât şapte note şi câteva semitonuri, muzica este aşa de riguroasă că se învaţă mult mai greu decât matematica.


Ce-mi place
Sunt atâtea lucruri pe care aş vrea să le studiez, că mi se pare că nu am timp să le fac pe toate. Studiez filozofia, psihologia, gramatica, mă intresează cum se formează şi se propagă curenţii vânturilor şi multe altele.


Nu-mi place
Sunt un om care nu-i suportă pe oamenii perverşi, pe ignoranţi, pe aceia care sunt puşi tot timpul pe harţă uitând de legile moralei şi ale bunului simţ, pe aceia care îţi promit ceva şi nu se ţin de cuvânt.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite