Râmnicu Vâlcea: Preoţii instuiţi să-i convingă pe enoriaşi să accepte bolnavii cu HIV/SIDA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Preoţii instuiţi să-i convingă pe enoriaşi să accepte bolnavii cu  HIV/SIDA
Râmnicu Vâlcea: Preoţii instuiţi să-i convingă pe enoriaşi să accepte bolnavii cu HIV/SIDA

În judeţul Vâlcea 74 de persoane suferă de această cumplită maladie. Organizaţia World Vision a organizat seminarul „Canale ale speranţei”, preoţilor din Vâlcea şi Dolj fiind instruiţi să-i determine pe enoriaşi să nu stigmatizeze persoanele suferinde de această boală.

Tot pe această temă citiţi articolul: Elevii din Mihăeşti au realizat cel mai frumos afiş anti-SIDA

La sala de conferinţe a hotelului Flormang din Craiova, după două zile de dezbateri, seminarul intitulat sugestiv „Canale ale speranţei”, organizat de World Vision România, Birourile Zonale din Vâlcea şi Dolj. 14 preoţi din judeţul Vâlcea şi nouă din Dolj au discutat despre posibilitatea ajutorării persoanelor infectate cu virusul HIV/SIDA de a nu mai fi stigmatizate în mediul în care locuiesc. „Preoţii pe care noi i-am invitat la masa discuţiilor din judeţul Vâlcea provin de la parohiile unde există cele mai multe persoane infectate cu HIV/SIDA, în special din zona oraşului Drăgăşani. Le-am proiectat un film emoţionant, prin care «actori» erau, din nefericire, persoane infectate HIV/SIDA. Mulţi dintre bolnavi declarau că vor să îmbătrânească mai repede, vroiau ca firul vieţii lor să se termine pentru a nu mai suporate calvarul oprobiului public. Au fost foarte multe comentarii, feţelor bisericeşti explicându-li-se că boala nu este neapărat rezultatul unui păcat, aşa cum credeau, că HIV/SIDA se ia şi prin instrumentarul medical nesterilizat sau seringi infectate, aşa cum sunt cele mai multe cazuri din judeţul Vâlcea”, ne-a spus Cristina Marin, managerul proiectului. 

Este dificil să vorbeşti de HIV/SIDA în biserică

Cât de mare este fenomenul celor infestaţi HIV/SIDA în judeţul Vâlcea, ne-a spus medicul Georgiana Ţîrcomnicu, de la centrul Antidrog Vâlcea, prezentă ca invitat la lucrările seminarului. „În judeţul Vâlcea sunt înregistrate ca fiind sub tratament un număr de 74 de perosane cu HIV/SIDA, majoritatea cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, erau 77 de cazuri, însă anul acesta trei dintre persoane au decedat. Numărul celor cu HIV/SIDA este posibil să fie mult mare, unii fie au renunţat la medicaţie, iar alţii este foarte posibil să nu fie luaţi în evidenţă şi să nu urmeze niciun tratament. Cazurile noi descoperite anul acesta au fost transmise pe cale parentală, fie sexuală”, a spus medicul. Cum persoanele infectate au mari probleme de integrare socială, ele fiind marginalizate în comunităţile în care locuiesc, unul dintre preoţii prezenţi la manifestare ne-a spus: „Noi credeam că HIV/SIDA se ia doar prin contact sexual şi că infidelitatea conjugală stă la baza răspândirii acestei boli. Biserica română are partea ei de sacralitate şi e un pic dificil să spui aşa ceva în biserică, la slujbă, să spui că aceşti oameni există. Dacă lucrurile scapă de sub control? Ceea ce putem face este ca în timpul spovedaniei să înştiinţăm persoana respectivă despre căile prin care se transmite această boală şi să-i invităm la toleranţă. Ştiţi foarte bine că şi noi avem secretul profesional”, a spus preotul Ionuţ Sandu, din Parohia Mihăeşti 1. Integrarea persoanelor cu HIV/SIDA în actualul context social rămâne o chestiune extrem de delicată, mulţi dintre cei suferinzi preferând să-şi păstreze anonimatul.

Predică de comemorare a celor decedaţi cu HIV/SIDA

După instruirea care a avut loc la Craiova, preoţii au devenit mai deschişi faţă de acest fenomen, Cristina Marin, de la World Vision, declarând: „Dacă la începul seminarului erau mai reticenţi, în final, mulţi dintre preoţii participanţi au priceput mai bine drama prin care trec persoanele infectate HIV-SIDA. Într-un exerciţiu dintr-o parohie ideală, unii preoţi au înţeles că în a treia duminică din luna mai, de ziua internaţională a «Lumânărilor aprinse» după slujbă, feţele bisericeşti ar fi bine să ţină o predică în care să fie comemorate persoanele decedate de HIV-SIDA, să se spună informaţii despre cum se transmite boala şi să nu fie marginalizaţi aceşti oameni, preoţii primind în mape şi o astfel de cuvântare”, a spus reprezentantul World Vision.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite