Râmnicu Vâlcea: S-a instituit codul roşu la Ocnele Mari(UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: S-a instituit codul roşu la Ocnele Mari(UPDATE)
Râmnicu Vâlcea: S-a instituit codul roşu la Ocnele Mari(UPDATE)

Tavanul cavernei formată în Câmpul I de Sonde din Ocnele Mari s-a rupt, în această dimineaţă, la ora 5.30. Pentru siguranţa populaţiei, autorităţile au închis circulaţia pe strada Alexandru Ioan Cuza şi au interzis accesul persoanelor în perimetru de risc al Câmpului I.

UPDATE 18.30:  Aproape 70.000 de metri cubi de saramură au fost expulzaţi din craterul format în urma prăbuşirii Câmpului I de la Ocnele Mari. O mare parte din această soluţie salină a fost pompată îl lacul format în urma prăbuşirii câmpului II de sonde. La această oră lacul câmpului II a ajuns la capacitate maximă, iar saramura este pompată în cavernele Câmpurilor III şi IV, de unde este preluată în procesul de producţie de pe platforma chimică. "Dimensiunile craterului creşte de la o oră la alta, dar situaţia este sub control", afirmă Remus Grigorescu, prefectul de Vâlcea.

UPDATE: Ora 17.00: Premierul Emil Boc a fost asaltat  de către localnicii nemulţumiţi de modul în care se faca strămutările şi casele sinistraţilor. Primul ministru le-a spus oamenilor din Ocnele Mari că va trimite în cel mai scurt timp în localitate o echipă a Corpului de Control care să verifice situaţia despăgubirilor acordate pentru casele aflate în zona de risc. "Fiecare dintre dumneavoastră veţi primii sumele de bani pe baza legii", le-a promis Boc celor din Ocne. „Miercuri, la şedinţa de Guvern, voi invita responsabilii pentru a discuta acest subiect, pentru a decide următoarele lucruri: finalizarea exproprierilor şi a despăgubirilor, alocarea unor sume de bani, atât cât putem, pentru finalizarea lucrărilor de la Căzăneşti”, a  mai declarat şeful Executivului

UPDATE: La ora 14.30 este aşteptat să ajungă în zonă primul ministru al României, Emil Boc. Autorităţile îi vor cere bani pentru a continua construcţia celor 20 de case de la Căzăneşti pentru sinistraţi, precum şi achitarea unor datorii pe care Conversmin, societate care aparţine ministerului economiei şi care se ocupă cu închiderea sondelor, le are către oamenii din zonă, cărora le-a ocupat terenurile şi nu i-a despăgubit.

UPDATE: Ora 14:00
Lacul din Câmpul II de unde este deversata saramura care iese din craterul format în urma surpărilor Câmpului I este aproape plin. Saramura din lac se pompează în Câmpurile III şi IV către platform chimică. În acest moment, adâncimea craterului este de 170 de metri şi surparea terenului se va deplasa pe direcţia Nord Vest.

 UPDATE: Ora 12.00:  Din surparea tavanului cavernei câmpului I saramura iese cu un debit de 1 metru cub pe secundă. Pompele instalate de către specialişti evacuează soluţia salină cu un debit de 7 - 8 metri cubi pe secudă spre lacul creat în urma surpării câmpului I de sonde. De asemenea se pompează saramură şi spre câmpurile 3 şi 4 pentru a reduce din cantitatea de apă ce s-ar putea scurge pe versanţi. Autorităţile afirmă că în momentul în care lacul din Câmpul I se va umple, saramura va fi dirijată spre barajul de retenţie construit recent. Celor două familii evacuate li s-a făcut aprovizionarea cu apă şi alimente. Nu s-a luat încă decizia evacuării celorlalte familii aflate în zona de risc.

UPDATE: Ora 10.00: Echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi ajutau la evacuarea bunurilor din locuinţele familiilor Hodorog şi Ciriperu. Bunurile din casele oamenilor erau încărcate în camioane ale pompierilor si depozitate la campinul cultural din oraş şi la un spaţiu amenajat în tabăra Ocniţa. "Am evacuat preventinv familiile Hodorog şi Ciriperu pentru că locuiau în zona cu risc maxim. Chiar dacă suntem pe cod roşu, situaţia este sub control. Ne interesează partea socială, 19 familii cu 58 de persoane au locuinţele amplasate în zona de risc al Câmpului I. În acest moment nu se pune problema evacuării altor oameni. Dacă vor fi probleme, există spaţiu la tabăra Ocniţa pentru aceste familii" a declarat Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea.

La ora 7.30 autorităţile au instituit în zonă codul roşu. „ La 5.30 a început ruperea tavanului, iar la ora 8.00 se prăbuşiseră 1.000 de metri liniari de pământ. Surparea a dus la ieşirea saramurii din subteran, dar în cantitate mică. În prezent, nu au loc scurgeri de saramură pe versanţi. În această dimineaţă a început şi mutarea Anei Ciriperu din zona de risc. Ea merge la copii” , a declarat pentru AdS, Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea. În zonă sunt echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Mageru” şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi care ajută la evacuarea bunurilor din locuinţele familiilor: Hodorog care a fost mutată, ieri,  în tabăra Ocniţa şi Ciriperu.     

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite