Râmnicu Vâlcea: Mario Ochea construieşte vapoare în miniatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îşi petrece multe ore la clubul de Aero şi Navomodelism, iar cu unele dintre maşinuţele şi vapoarele ieşite din mâna sa, a câştigat diverse concursuri în ţară.

Încă de mic Mario a fost pasionat de tehnică, aşa că meşterea, montând şi demontând zeci de maşinuţe, preferatele lui fiind cele cu telecomandă. Nici radio-casetofoanele nu scăpau nedezmembrate, împrăştiind prin casă zeci de tranzistori şi circuite integrate. De vreo patru ani încoace, adolescentul a găsit de cuviinţă să meargă la Clubul de Auto şi Navomodele din Râmnicu Vâlcea, aici consturind bărci cu motor. „Prima dintre ele pe care am construit-o a fost o şalupă, apoi au urmat şi altele. Din baghete din lemn am construit un pescador, intitulat Marea, de vreo 40 cm. lungime”, povesteşte navomodelistul. Atât de pasionat este de machete, că îşi petrece la palatul Copiilor multe ore peste program. Uneori, pentru pânzele unei bărci foloseşte un material găsit fie în garderoba mamei, fie din garderoba personală.

Premiat la concursurile de navomodelism

Multe din machetele făcute de Mario nu au ajuns să fie înscrise în competiţii, pentru că Federaţia de Modelism percepe taxe de înscriere în concurs. „Eu, ca elev, nu am de unde să fac rost de bani, chiar dacă uneori e vorba doar de 10 lei pentru fiecare probă de concurs la care te înscrii. De aceea, multe dintre machetele făcute cu multă migală rămân să fie admirate sau să participe la competiţii în afara concursului”, spune Mario. Cu toate acestea, adolescentul a participat la câteva competiţii între cluburile de la Palatele Copiilor. „În anul 2008, în Tabăra de la Amara, la un concurs de navomodelism, am luat locul I la secţiunea bărci şi tot locul I, la viteză. În 2007 am câştigat locul I la maşinuţe, la o comeptiţie desfăşurată la Sibiu. Pentru a fi un foarte bun navomodelist trebuie să ştii să lucrezi cu lemnul, să fii foarte calm şi să-ţi placă ceea ce faci. Lemnul de brad este cel mai bun, pentru că este uşor de şlefuit”, spune tânărul, care ar vrea să se facă poliţist... mascat.

Puţini tineri mai construiesc nave

Motoarele şi accesoriile unei machete se pot cumpăra din magazine special aprovizionate, dar... costă! La concursurile internaţionale, jurizarea este extrem de severă, ajungându-se să se măsoare, în microni, grosimea fiecărei piese a machetei, pentru a se vedea dacă respectă scara la care a fost proiectată. „Cele mai anevoioase de făcut sunt obiectele de decoraj. Există însă şi navomodelişti care dau frâu propriei imaginaţii. Cu toate acestea, navomodelismul nu mai este ceea ce a fost altădată. De la o zi la alta tot mai puţini tineri au această preocupare”, povesteşte cu un gust amar Mario.

Profil.

NĂSCUT. 12 septembrie 1993, la Râmnicu Vâlcea
STUDII. Elev la Colegiul Naţional Ferdinand I, din Râmnicu Vâlcea

Ce-mi place

Sunt un pasionat de muzică, în special hip-happ. Sunt încântat să văd lucruri noi, să pot călători, iar atunci când am timp nu uit că am practicat baschet şi karate, sportul fiind una din plăcerile vieţii de zi cu zi.

Nu-mi place

Îi detest pe cei care încearcă să mă sâcâie, eu fiind o fire destul de clamă şi liniştită, pe aceia care vor să facă spectacol, pe oamenii cu mai multe feţe, parveniţi. Nu ascult manele şi nici muzică populară.
Întrebări şi răspunsuri

Întrebări şi răspunsuri

Se pot scoate bani din navomodelism?

În principiu da, poţi cîştiga din vânzarea machetelor, dar la noi, în România, nu există o piaţă dezvoltată în acest sens. O machetă se poate vinde chiar şi 10.000 de lei, exiswtând persoane cu bani interesaate să cumpere astfel de obiecte.

Cum trebuie să fie o machetă pentru a fi considerată valoroasă?

În primul rând, o machetă trebuie să respecte întocmai originalul dar, bineânţeles, proiectată la scara la care se convine încă din start. Poţi lucra chiar şi doi ani pentru a face una extraordinară, astfel încât să respecţi culoarea orginalului, să foloseşti aceeaşi vopsea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite