Râmnicu Vâlcea: Nu mai sunt bani pentru medicamentele bolnavilor cronici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Nu mai sunt bani pentru medicamentele bolnavilor cronici
Râmnicu Vâlcea: Nu mai sunt bani pentru medicamentele bolnavilor cronici

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Vâlcea verifică dacă farmaciile şi mai au stocuri de medicamente din programele naţionale de sănătate, aşa cum prevede legea.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea nu a făcut rost de fondurile necesare pentru achiziţionarea medicamentelor necesare bolnavilor înscrişi în aceste programe, deşi a făcut eforturi în acest sens. Conducerea CAS Vâlcea speră ca în cel mai scurt timp, chiar până la finele acestei luni, banii să intre în vistieria instituţiei, astfel încât să-i poată vira către farmaciile de unde bolnavii de cancer, SIDA, diabet şi hemofilie să-şi procure medicamentele vitale. „Este o situaţie destul de neplăcută, dar încă mai sperăm să o putem remedia ca să nu se ajungă la un dezastru. Sunt oameni bolnavi care suferă de anumite afecţiuni şi care nu-şi permit să dea lunar banii pe medicamente”, a precizat Constantin Rădulescu, directorul CAS Vâlcea.

Pacienţii, prea săraci şă-şi cumpere medicamntele

„De la pacienţii am aflat că farmaciile mai au pentru diabet doar medicamentele de pe stoc, cu care mai pot face faţă cam o lună de zile. Blocajul ar putea interveni în momentul în care farmacilor nu li se fac deconturile pentru medicamnete, aceştia nu pot plati distribuitorii şi la rândul lor, producătorii nu-şi mai primesc banii şi sistează livrările. Pentru mulţi bolnavi de diabet, insulina este vitală. O criză a acestui medicament a existat în urmă cu câţiva ani, când pacienţii veneau şi le dădeam insulina în seringă, dar acum nu se mai fabrică acel tip de medicament”, a spus dr. diabetolog Alina Lascu. Bolnavii sunt şi ei deja îngroziţi de ceea ce ar putea să-i aştepte. „Am aflat despre faptul că nu vom mai putea lua medicamente compensate sau gratuite şi sunt disperată. Eu sunt bolnavă de cancer şi am nevoie de tratament lunar. Tratamentul este costisitor şi poate îmi voi permite o lună două să-l cumpăr, dar după aceea, ce voi face? ”, a declarat Ioana Popa, o pacientă din Râmnicu Vâlcea. Oamenii sunt disperaţi şi încă nu ştiu ce să creadă despre această criză a medicamentelor. „Am mers la o farmacie sătească ca să îmi iau medicamentele pentru luna aceasta şi mi-au spus că nu pot să mi le dea, pentru că nu se mai dau în regim gratuit. Eu sunt bolnav de diabet, iar medicamentele sunt idispensabile pentru mine”, a povestit Dumitru Mitra, un bolnav din localitatea Tomşani, judeţul Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite