Râmnicu Vâlcea:Cătălin Nedelcu adună bombele neexplodate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea:Cătălin Nedelcu adună bombele neexplodate
Râmnicu Vâlcea:Cătălin Nedelcu adună bombele neexplodate

     A participat la peste 100 de intervenţii de ridicare a muniţiei rămase în urma celor două Războaie Mondiale şi a distrus mii de proiectile.


     Cu toate că, meseria lui Cătălin Constantin Nedelcu îi pune viaţa în pericol, la fiecare intervenţie, râmniceanul spune că nu vrea să muncească în alt domeniu la stat.  „ Aşa cum în lume există terorişti, trebuie să fie şi pirotehnişti. Cineva care să facă şi meseria de pirotehnist”, spune Cătălin Nedelcu. S-a apucat să studieze muniţia, în perioada 1995-1997, la Centrul Militar de Pregătire pentru Geniu Panait Donici din Râmnicu Vâlcea. În această perioadă s-a pregătit şi a ieşit pirotehnist. În perioada 1997-2000 a fost comandant de Pluton Geniu la Brigada 1 Rachete Bucureşti. Din 2000 Cătălin Nedelcu a venit înapoi la la Centrul Militar de Pregătire pentru Geniu Panait Donici din Râmnicu Vâlcea, ca instructor E.O.D (Explosive Ordnance Disposal – înlăturarea mecanismelor explozive). Cât a fost instructor E.O.D. s-a ocupat de controlul tuturor tipurilor de muniţie bacteorologică, nucleară, aviatică. „Cele mai dificile intervenţii au fost în perioada în care au fost instructor. Atunci am lucrat cu toate tipurile de muniţie cu sute de elevi care, ulterior au devenit cadre militare. Era foarte dificil pentru că am pornit cu ei de la zero şi nu ştiau absolut nimic despre acest domeniu”, îşi aminteşte pirotehnistul. În 2003, Cătălin Nedelcu a mers la un curs de patru luni, în Olanda, în domeniul mecanismelor explozive. În 2004, a mers la un alt curs, tot de patru luni, în acelaşi domeniu în Grecia, iar în 2005 la o specializare de două luni în SUA, pe pregătire pirotehnică. „Un pirotehnist e profesionist după 10 ani de pregătire. De fapt, în acest domeniu înveţi până la pensie pentru că muniţia se schimbă mereu”, spune Nedelcu.  

   A umblat cu aproape 1.000 de proiectile doar la o intervenţie


   În 2006, Cătălin Nedelcu s-a angajat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea ca şef de echipă pirotehnică. De atunci, împreună cu colegii adună din judeţ muniţia rămasă neexplodată din cele două Războaie Mondiale şi o distruge în poligon. „Aici se lucrează numai în echipă. Practic noi curăţăm terenul de muniţie şi o distrugem apoi în poligon. Ridicăm în general proiectile, grenade, bombe de aviaţie şi cartuşe. De  la începutul fiecărei misiunii până la sfârşit există riscul de explozie”, explică şeful echipei pirotehnice. Cea mai amplă acţiune la care a participat Cătălin Nedelcu a fost în 2007 când, în zona de Nord a Râmnicului a fost descoperit un depozit de proiectile de altilerie. Muniţia era de provenineţă germană.  „979 de proiectile de calibru 100 centimetri mi-au trecut prin mână, numai la intervenţia din 2007 de pe strada Republicii. Toate erau în perfectă stare de funcţionare. A fost cea mai mare intervenţie la care am participat. În cariera mea am peste 100 de intervenţii”, a precizat Nedelcu.

ce-i place


Sportul în general. Sunt o persoană autodidactă. Îmi plac călătoriile şi să mă recreez la mare şi la munte. Îmi place mâncarea bună şi sănătoasă”.

ce nu-i place


„Minciuna, aroganţa, manelele, lucrurile făcute prost”. 

Întrebări şi răspunsuri


Există multă muniţie în judeţ rămasă neexplodată din Războaiele Mondiale?

 
C.N.: Da, există, multă mai ales în zonele de nord şi sud din Vâlcea. În aceste zone au fost liniile de front în cele două Războaie Mondiale.


Ce trebuie să facă o persoană atunci când descoperă muniţie?


C:N: În primul rând nu trebuie să o atingă şi să anunţe imediat poliţia din zona în care se află şi să ofere indicaţii cu privire la locul în care a descoperit-o. Poliţia ne anunţă apoi pe noi să mergem să o ridicăm.

profil


NĂSCUT -  24 februarie 1977, Râmnicu Vâlcea.
STUDII -  Universitatea Constantin Brâncoveanu din Râmnicu Vâlcea, specializarea management.
EXPERIENŢĂ-  Lucrează în domeniul pirotehnic din 1995.
FAMILIE- Necăsătorit.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite