Râmnicu Vâlcea: Mii de pensionari rămân fără ajutor de încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ai pensia prea mare, ori veniturile depăşesc 425 de lei îţi poţi lua adio de la bruma de ajutor pentru factura la căldură. În această situaţie se află câteva mii de râmniceni pe care frigul îi va prinde nepregătiţi şi cu buzunarele goale. Cei mai afectaţi sunt pensionarii, majoritatea neîncadrându-se în noile plafoane.

Mii de pensionari vâlceni, ale căror venituri trec de 425 de lei nu vor mai beneficia în anul acesta de ajutoare pentru încălzire. Printre aceştia şi familia Oprea, ce spune că în această iarnă vor trebui să se descurce cum pot. „Veniturile noastre sunt mai mari decât prevede acel plafon. Ieri am aflat şi noi de la televizor despre acest lucru. Se spune că nu mai sunt bani aşa că vor primii ajutor numai cei săraci. Noi nu am ajuns, slavă Domnului în această situaţie”, ne spune doamna Oprea.  Tot anul trecut, când plafonul maxim pentru ajutorul de încălzire era de 615 lei de persoană Camelia Constantin beneficia de compensarea asigurată de stat. „Anul acesta mi s-a spus de la asociaţia de proprietari că nu mai pot primi. Fiica mi-a plecat la facultate, iar acum veniturile pe familie sunt mai mari”, explică femeia.

Compensări în funcţie de venituri
Pe de altă parte,vecina sa  Maria Muşat se bucură că şi anul acesta a fost prinsă în lista  pentru ajutoare, chiar dacă era aproape de limita de sus. „Pensia mea este de cinci milioane, dar locuim doi în apartament. O să mă încadrez, dar nu o să fie compensarea atât de mare. Oricât ar fi, tot e mai bine decât  nimic”, ne spune locatara din zona 1 Mai. Autorităţile afirmă că anul acesta câteva mii de oameni vor râmâne pe dinafară după ce plafoanele de compensare pentru facturile la căldură s-au modificat. Cele mai multe cereri pentru ajutoare de încălzire vin din partea celor care sunt racordaţi la sistemul de încălzire centrală al CET-ului. „Anul trecut de exemplu au fost acordate compensări pe facturile a 10.536 de familii pentru energia termică. Bineînţeles că aceste ajutoare sunt date în funcţie de venit, unele familii încadrându-se la o compensare de 20% altele la 90%”, explică Virginia Fulgescu.

 Peste 30.000 de beneficiari

Anul trecut au beneficiat de ajutoare pentru plata încălzirii peste 13.000 de familii din municipiu, adică 30.000 de persoane. Oficialii din primărie spun că nu s-a făcut încă o centralizare a datelor, dar vor fi destule familii lăsate pe dinafară deoarece au cu 30 sau 40 de lei în plus la venituri.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite