Râmnicu Vâlcea: Mii de vâlceni stau la lampă şi lumânare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Mii de vâlceni stau la lampă şi lumânare
Râmnicu Vâlcea: Mii de vâlceni stau la lampă şi lumânare

    Peste 1.200 de familii din judeţul Vâlcea stau la lumina lumânărilor şi la lampă. În 48 de localităţi, din cele 89 din judeţ sunt gospodării care nu au curent electric.

O statistică realizată de Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea arată că, 1.205 familii din judeţ nu au curent electric. „Avem 741 de locuinţe identificate anul trecut. La acestea se adaugă alte 464 din alte şase localităţi pentru care s-a aprobat proiectul de extindere a reţelelor, la sfârşitul lunii august. Locuinţele  fără curent sunt şi în mediul urban, dar şi rural. Toate aceste locuinţe vor fi racordate la energie electrică prin programul «Electrificare 2007-2009» cu fonduri de la govern”, a declarat Ion Stanciu, purtătorul de cuvânt al CJ Vâlcea. Printre localităţile cu multe gospodării fără curent electric se regăsesc: Băile Olăneşti (168) de case, Malaia (83), Dăeşti (110).

Cabane montane fără curent la Olăneşti

    În oraşul Băile Olăneşti nu există curent electric în multe cătune. Autorităţile susţin că, a crescut numărul gospodăriilor fără curent deoarece s-au construit cabane montane în zone în care nu există reţele electrice. În Olăneşti nu e curent electric în cătunele Faţa Dealului, Viezuianu, Mosuoroasa, Cumpăna şi satul Cheia. În cătunul Cumpăna sunt şase familii fără lumină. Viorica Şteţco are o cabană de vacanţă, dar nu are lumină. „ Stăm la cabană la lampă şi la lumânare. Mulţi oameni au cumpărat terenuri aici ca să ridice cabane, dar, pentru că nu e curent, au renunţat. Zona e superbă. Dacă se va amenaja drumul şi va fi lumină, o să vină mulţi turişti în zonă“, spune Viorica Şteşco.

Au lumină o oră, două pe zi de la un generator

   Un sat întreg, Teiu, din localitatea Amărăşti nu are curent electric. Satul e situate pe un dea şi în zonă sunt şapte gospodării. Familia Vâlvoi are patru băieţi cu vârste cuprinse între cinci şi nouă ani. În zonă nu a fost niciodată reţea electrică. „Am stat la lumina lumânărilor şi la lampă până acum patru ani. De atunci, ne-am luat un generator care merge pe benzină. Cu ajutorul lui avem o oră, două curent pe zi, dar mai stăm şi la lumânare. Le-am luat copiilor şi un calculator, dar pentru că energia produsă de generator e slabă şi cade de multe ori, acesta s-a ars. Frigider nu pot să ţin din aceeaşi cauză, dar şi pentru că generatorul consumă foarte mult”, spune Nicoleta Vâlvoi. Ion Câlea, preşedintele CJ Vâlcea spune că, deşi s-au trimis şi în 2008 şi în 2009 mai multe proiecte  prin care s-au cerut bani pentru electrificarea locuinţelor nu a primit finanţare decât o singură localitate, Bujoreni, 100.000 de lei.

CIFRĂ: Statistica CJ arată că şi în municipiul Râmnicu Vâlcea sunt 48 de familii care nu au lumină.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite