Râmnicu Vâlcea: Laptele de vacă nu mai are căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Laptele de vacă nu mai are căutare
Râmnicu Vâlcea: Laptele de vacă nu mai are căutare

În urmă cu trei ani, la Horezu a fost construită cu fonduri europene, o fabrică pentru colectarea şi procesarea laptelui. În prezent, acesta nu primeşte decât lapte de oaie, iar crescătorii de vite sunt revoltaţi pentru că nu au altă posibiliate de a-şi vinde laptele.

Situaţia crescătorilor de vite din Horezu este destul de disperată pentru că nu mai reuşesc să vândă nici laptele şi nici brânza în piaţă, iar unii dintre aceştia se plâng că nu mai au posibilitatea să îşi întreţină animalele. „Este cumplit să alergi toată vara, să strângi fân şi furaje, să plăteşti oamenii care să tea jute la muncă , iar apoi să nu te poţi alege cu nimic. Eu am patru vaci şi nu am cui să vând laptele, pentru că cei de la fabrica din Horezu nu primesc decât lapte de oaie, pentru că spun ei, laptele de vacă nu corespunde normelor europene”, a precizat Felicica Popescu din comuna Tomşani. Cei de la conducerea fabricii din Horezu se scuză însă şi spun că nu au cum să îi ajute pe crescătorii de vaci locali, deoarece normele europene impun să achiziţioneze lapte numai din centrele de colectare autorizate. Oamenii sunt revoltaţi şi spun că nu este posibil ca, având în zonă un astfel de procesor, ei să fie nevoiţi să vândă laptele pe nimic firmelor din alte judeţe. „Fabrica de la Horezu nu primeşte decât lapte de oaie. Laptele de vacă nu vrea nimeni să îl ia, s-au cine îl ia, îl ia la preţuri mici. Mă deranjează că oamenii prefer să cumpere de la magazine lapte procesat în străinătate, considerânrd că laptele românesc nu este de calitate superioară”, a precizat Dumitru Ganiţă din localitatea Foleştii de Sus.

Vaci cu carnet şi cu lapte… berechet

Majoritatea locuitorilor din satele limitrofe oraşului Horezu cresc vaci de lapte de ani buni, unii având şi peste 20 de animale în gospodărie. Cu toate acestea, procesatorii continuă să se plângă că laptele vacilor din Horezu nu este conform cu standardele europene. „Din câte am înţeles, fabrica de lapte nu poate să le preia laptele pentru că există nişte condiţii de calitate pe care laptele care urmează să ajungă în fabrici trebuie să le îndeplinească. O vină în acest sens o au şi localnicii care nu au vrut să creeze centre de colectare a laptelui în fiecare comună. Fabrica le-a pus la dispoziţie cu ceva timp în urmă tancuri pentru colectarea laptelui, dar, din nu ştiu ce motive, nu au reuşit să găsească pe cineva care să se ocupe de colectare”, a declarat Constantin Niţu, primarul oraşului Horezu. Fermierii sunt revoltaţi că laptele lor a fost declarat slab calitativ şi susţin că normele europene sunt aberante. „Fiecare animal are carnet de sănătate, iar periodic trimit probe din laptele şi brânza pe care o produc pentru a fi analizate.Nu ştim ce să mai facem, telemeaua noastră nu mai are căutare. Cei care vin să o cumpere ne oferă nişte preţuri de mizerie, dar nu avem ce să facem şi decât să rămânem cu marfa nevândută mai bine o dăm la un preţ foarte mic sau săturăm porci”, a mai completat Felicica Popescu.

„Eu am patru vaci şi în prezent nu am cui să vând laptele, pentru că cei de la fabrica din Horezu nu primesc decât lapte de oaie”, Felicica Popescu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite