Râmnicu Vâlcea: Marian Ută este jandarm de elită, medaliat în Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Marian Ută este jandarm de elită, medaliat în Kosovo
Râmnicu Vâlcea: Marian Ută este jandarm de elită, medaliat în Kosovo

Ambiţios, corect, dornic să pună în practică toate cunoştinţele practice şi teoretice acumulate, jandarmul vâlcean a participat la cele mai dificile misiuni militare.

Despre jandarmii vâlceni participanţi la operaţiunile militare din Kosovo puteci citi dând click pe:

Cristi Ioniţă, jandarmul avansat în Kosova, la excepţional, la gradul de căpitanCristi Ioniţă

Pogoneanu Vasile, jandarmul internaţional călit în Kosovo

Emil Guţu, jandarmul care a luptat în războiul din Kosovo

Viorel Neacşa a fost trei ani şi jumătate în „războiul” din Kosovo

S-a făcut jandarm convins că slujba la stat este una sigură. „Noi am fost trei fraţi la părinţi, iar cum cele două surori lucrau la stat, mi-am zis de ce nu aş avea şi o slujbă tot la stat. Şi aşa am hotărât să mă fac jandarm”, povesteşte Marian. După absolvirea şcolii de subofiţeri a avut parte de multă... adrenalină. Lucra la Brigada Specială de Intervenţii a Jadarmeriei în Bucureşti şi acolo unde era nevoie de „greii” din unitate, era trimis şi se ducea fără nicio ezitare. „Kosovo a fost o provocare, pentru că am vrut să văd tot ce pot da mai bun din mine, iar tot ce am învăţat aici, în România, mi-a fost de mare folos. Dincolo de toate astea am avut posibilitatea să cunosc legislaţia internaţională, să mi-o însuşesc, iar facultatea de profil absolvită m-a făcut să înţeleg mai bine anumite lucruri. Pe lângă acele legi internaţionale, eşti nevoit să cunoşti şi legile internele ale statului pe teritoriul căruia ne-am aflat”, se destăinuie Marian.

„M-aş duce ori de câte ori va fi nevoie de mine”

Jandarmul vâlcean a fost în Kosovo de două ori, între anii 2004-2005 şi în anul 2008. „Nicio acţiune nu s-a asemănat cu cealaltă. Nu spun că era uşor, pentru că eram într-un teatru de operaţiuni militare şi nicidecum nu poţi spune că ai plecat de acasă şi... trece vremea. Am participat la acţiuni de asigurare şi menţinere a ordinii publice, la intervenţii, la escortarea VIP-urilor. Populaţia extrem de agitată îşi cerea drepturile, îşi spuneau dolenţele uneori nu în cel mai civilizat mod cu putinţă, iar vidul legislativ din ţară făcea ca taberele să fie mai refractare. O clipă de-a ta de neatenţie, putea costa viaţa colegilor tăi. Violenţe există peste tot în lume, chiar şi în România, numai că gradele de pericol sunt diferite de la o ţară la alta. Dacă gândeşti că tu ai o familie la care ţii, la fel ca şi colegul tău, atunci responsabilizezi mai bine totul şi trebuie să păzeşti viaţa amândorura aşa cum ţi-ai păzi propria viaţă”, povesteşte jandarmul. Printre cei 115 jandarmi medaliaţi, şase dintre ei au fost vâlceni, în categoria acestora intrând un ofiţer şi cinci subofiţeri. Toţi au ajuns în Kosovo după ce au promovat testele fizice şi psihice de selecţionare organizate de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române. Îl întreb pe Marian dacă ar merge şi a doua oară într-o misiune la fel de riscantă, iar răspunsul nu întârzie să apară. „M-aş duce ori de câte ori va fi nevoie, pentru că de fiecare dată în orice gen de confruntări ai de învăţat o lecţie nouă despre viaţă”.

profil
NĂSCUT. 27 octombrie 1978, la Râmnicu Vâlcea
STUDII. Şcoala Militară de Subofiţeri „Grigore Alexandru Ghica”, Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Poliţie „A.I. Cuza”, promoţia 2006
IDEALURI. Să-şi facă datoria oriunde va fi nevoie de el
FAMILIE. Necăsătorit

Ce-mi place.

Am fost mereu adeptul corectitudinii, al sincerităţii, al punctualităţii, corectitudinea fiind mereu cuvântul de ordine.


Nu-mi place.

De fiecare dată oamenii mincinoşi îmi displac. Sunt mereu împotriva ipocriziei, a neseriozităţii dar şi a neseriozităţii celor din jurul nostru.

Întrebări şi răspunsuri

Crezi că este o reţetă a succesului în viaţă?

M.U. ca să realizezi ceea ce ţi-ai propus trebuie să fi o fire foarte ambiţioasă, să fii corect faţă de tine şi faţă de semenii tăi şi numai aşa îţi poţi atinge ţelul la care aspiri. Să ai încredere în colegii, iar ei îţi voi apăra viaţa aşa cum şi tu o aperi pe-a lor.

Care au fost cele mai frumoase momente din cariera jandarmului internaţional?

M.U. E frumos să ştii că pentru tot ce ai făcut tu acolo ai fost recompensat pe lângă latura pecuniară, cu medalii şi distincţii, că la nivel internaţional faptele tele au fost răsplătite. Una dintre acestea a fost medalia primită în septembrie 2008, de ONU, „În Serviciul Păcii”  .

Casetă
O clipă de-a ta de neatenţie poate costa viaţa colegilor tăi”, jandarmul Marian Uţă

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite