Râmnicu Vâlcea: Luiza Ioana Popa, un copil care cunoaşte valoarea folclorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Luiza Ioana Popa, un copil care cunoaşte valoarea folclorului
Râmnicu Vâlcea: Luiza Ioana Popa, un copil care cunoaşte valoarea folclorului

Cântă şi să participă la emisiuni de folclor de la vârsta de patru ani, iar ulterior, a reuşit să adune o impresionantă colecţie de piese vestimentare specifice zonei vâlcene.


Luiza este o fetiţă simpatică, dulce şi foarte serioasă. Îi pac lucrurile bine făcute şi documentate, iar oamenii din preajma ei spun că uneori este prea matură pentru vârsta ei. Pasiunea pentru obiectele vechi, tradiţionale şi pentru costumele populare a început cu câţiva ani în urmă.„Mie îmi plăcea foarte mult muzica populară, iar mami a decis să merg la emisiunea lui Dumitru Miuţă de la Televiziunea Vâlcea 1 pentru a putea intra în contact cu această lume. Câţiva ani de zile, am luat parte la mai multe emisiuni de folclor şi am mers la concerte şi festivaluri de muzică populară românească”, povesteşte Luiza. Aşa a început şi pasiunea micuţei pentru obiectele vestimentare tradiţionale. „Trebuia să mă îmbrac în costum popular şi cum nu aveam unul, am fost nevoite, mami şi cu mine, să mergem la ţară, pe la cunoştiinţe, ca să facem rost. Câteva luni de zile am mers prin mai multe localităţi din judeţ. Pe majoritatea bătrânelor care ne ieşeau în cale, le întrebam dacă nu cumva au pe acasă păstrate costume populare olteneşti”, mai spune fetiţa.


Cele mai valoroase obiecte din colecţie, o ie şi o maramă


Uşor, uşor Luiza s-a ataşat de vechiul port popular românesc şi a ajuns să îndrăgească iile, fustele, şoarţele şi betele. „Cele mai vechi obiecte vestimentare pe care am reuşit să le colecţionez până acum, sunt o maramă cusută cu fir de  boragic şi o ie, care au peste o sută de ani. Sunt în perfectă stare şi arată foarte frumos. Le-am purtat de câteva ori, la unele festivaluri folclorice la care am participat”, mai spune micuţa Luiza. Fetiţa este un elev model, de nota zece la toate materiile, un copil conştiincios şi muncitor căreia îi pac foarte mult limbile străine. „Îmi place să descopăr cât mai multe lucruri noi şi să învăţ cât mai multe limbi străine, pentru că visul meu ar fi să pot face o călătorie în toată lumea. La şcoală, studiez limbile franceză şi spaniolă, iar acasă, mă pregătesc în particular, la engleză şi italiană. I-am spus mamei că mi-aş dori foarte mult să pot învăţa şi limba japonează, pentru că am citit lucruri deosebite despre această ţară”, mai povesteşte Luiza Popa. Pasiunea ei pentru costumele tradiţionale româneşti a făcut-o să înţeleagă şi să iubescă portul popular. „Sunt alţi colegi de-ai mei care pur şi simplu nu înţeleg ce este cu aceste costume populare, pentru că în general, copiii sunt atraşi de alt gen de muzică şi au alte preocupări. Eu însă, am avut ocazia să cunosc şi această lume a folclorului şi am înţeles că aceasta este adevărata moştenire a noastră, a românilor”, spune Luiza Popa.  


 
Întrebări şi răspunsuri

Ce alte pasiuni mai ai, în afară  de costumele populare?
Mi-ar plăcea să fac ceva din care să câştig foarte mulţi bani. Încă nu ştiu, nu m-am decis, oscilez între medic stomatolog şi proiectant sau arhitect. O să mă mai gândesc şi sper să aleg ceva care să îmi ofere un viitor sigur.

Ce meserie ţi-ar plăcea să ai peste câţiva ani?
Îmi place foarte mult să citesc, dar nu îmi plac basmele, niciodată nu mi-au plăcut, pentru că eu nu cred în ele. Niciodată nu m-au fermecat prinţii şi prinţesele, poveştile acestea mi se par mult prea uşoare.


Ce-i place
Îi place foarte mult serialul Hannah Montana şi o admiră pe actriţa din rolul principal. De asemenea, îi plac jocurile pe calculator şi romanele pentru copii.


Ce nu-i place
Nu îi plac anumiţi copii, în special cei care vorbesc urât şi cei care se bat. Nu îi place să fie păcălită şi de obicei preferă să nu i se atragă atenţia atunci când greşeşte pentru că îşi dă seama singură dacă a făcut ceva rău. 

Profil
Născută 24 iunie 1999, la Râmnicu Vâlcea

Studii Elevă în clasa a IV-a la Şcoala Nr. 4 din Râmnic

Idealuri  Şi-ar dori să poată vizita toate ţările din lume.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite