Râmnicu Vâlcea: Puşa Ilie dansează vals la 86 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

     Fostă balerină, a iubit latura elegantă a sportului, iar la vârsta sa, dacă n-ar fii în doliu după pierderea grea suferită de dispariţia fratelui, ar dansa cu aceeaşi pasiune, cum a făcut-o şi în tinereţe.

       La cei 86 de ani este o doamnă distinsă, elevată, cu o luciditate şi o memorie impecabilă. S-a născut într-o familie cazonă, tatăl său fiind general de armată, la fel şi fratele, care a avut acelaşi grad, iar soţul a fost tot ofiţer, comandant de garnizoană. „Copilăria a fost cea mai frumoasă amintire a mea, iar părinţii au fost severi... cu privirea. Când făceam o mică prostioară îi spuneam fratelui, să vezi că iar nu ne mai lasă afară sau să ne plimbăm cu patinele”, îşi aminteşte doamna Haideea, cum îi spun cei apropiaţi, scoţând din sacul cu amintiri o poveste mai frumoasă decât alta. „Fratele meu se urca la manşa unui avion pe care-l construise tatăl,  iar eu stăteam în spate, şi-mi zicea: «Dă-te jos, să mai plimb şi alte fetiţe, nu doar pe tine!». Mă supăram când ieşeam afară şi vedeam că lacul din apropiere nu este bine îngheţat şi nu aveam voie să patinăm”, ne povesteşte. Atrasă de cea ce numeşte „latura distinsă” a sportului, printre prietenii din copilărie i-a avut pe regizorul Horia Popescu, un „bruneţel” foarte drăguţ, cum îl caracterizează şi pe actorul Andrei Codârcea.

Balerină până la 28 de ani


   Cea mai mare pasiunea a doameni Haideea a rămas însă baletul. Într-o atmosferă relaxantă, prietenească, deapănă amintiri despre cele două şcoli de dans şi una de balet, aceasta din urmă, din Deva, frecventând-o de la şapte ani. „Am avut vocaţie pentru cariera de balerină şi am făcut balet până la 28 de ani, dansând în echipă. După această vârstă m-am antrenat pentru dansul clasic. Tatăl meu, care a făcut şcoala militară la Viena, m-a învăţat valsul, dansul marilor saloane”, ne povesteşte doamna Haideea. La marile recepţii la care eofiţerul mergea, nu aveau voie copiii sau personalul civil. „Stăteam pe la geam şi ne uita şi admiram doamnele cu mânuşi lungi, cu rochii superbe. Ceaiurile erau distracţia vremurilor, unde serveam prăjituri, sucuri, ascultam muzică la patefon, cântam şi dansam”, deapănă firul amintirilor domna Puşa.


 Pasionată de muzica veche, românească


    Cu un şarm aparte, cu umor şi bună dispoziţie ne povesteşte faptul că nu-şi găseşte partener de dans. A avut şansa de a întâlni o femeie, de 70 de ani, cu care a dansat la unul dintre Revelioanele pensionarilor, respectiva fiind în rolul... partenerului. O întreb care este genul de muzică pe care o admiră foarte mult, şi-mi răspunde: „Muzica românescă veche este în concepţia mea cea mai bună, are o linie melodică deosebită, textierii au fost foarte buni. Păcat că în zilele de azi doar chitarele electrice, ţipetele şi jocurile de lumini  sunt ceea ce vrea să însemne, muzica... fără mesaj”. Ani de-a rândul a lucrat la Salvare şi deşi trăieşte dintr-o pensie foarte mică, pentru că nu şi-a găsit perioada lucrată la Alba Iulia, arhivele de acolo fiind bombardate în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, rămâne o doamnă a eleganţei şi distincţiei feminine.

Ce-i place


  „Îmi plac telenovelele şi acum văd pentru a cincea oară Clona. Este un serial fără violenţă şi are trei „Adonişi” căzuţi parcă din alte sfere. Mă intresează conflictul dintre ştiinţă şi religie, tot ceea ce este legat de întruchiparea înţelepciunii”.

Ce nu-i place


  „Sunt indignată pe lipsa de educaţie de care dă dovadă nu doar tineretul. Sunt împotriva celor care nu au un minim respect faţă de persoanele în vârstă. Nu te lasă nici măcar să ieşi pe uşa dintr-un magazin”

Întrebări şi răspunsuri

Ce este dansul pentru dumneavoastră?


  Pentru mine dansul a fost şi rămâne ceva de vis. Când dansez uit de tot şi nu mă gândesc la nimic altceva. Este o descătuşare de tot ce te înconjoară, îmi place la nebunie şi nu mă pot despărţi de el. Dansul presupune dăruire şi eleganţă. Sensibilitatea este o pedeapsă care ţi-o dă viaţa. Fericiţi cei care nu au fost astfel pedepsiţi!

Acum mai aveţi parteneri de dans?


Eu nu pot să dansez decât cu un partener care dansează foarte bine şi la Casa Pensionarilor de aici din Râmnicu Vâlcea nu am găsit aşa ceva. Am pus ochii pe unul, era înalt, frumuşel, dar nu a dansat decât cu doamna cu care a venit. La vârsta mea mai pot dansa două-trei ore într-o noapte. Acum însă sunt în doliu după fratele meu şi nu dansez.

Profil


NĂSCUTĂ - 10 mai 1924
STUDII- Liceul Teoretic din Alba Iulia, Şcoala de balet, din Deva, Şcoala de Statistică Sanitară, Rm. Vâlcea
FAMILIE- Văduvă de 16 ani
IDEALURI- Să fiu sănătoasă şi să dansez cu vigoare şi dragoste de viaţă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite