Râmnicu Vâlcea: Hoţii caută bani în cărţile de religie ale ţăranilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Hoţii caută bani în cărţile de religie ale ţăranilor
Râmnicu Vâlcea: Hoţii caută bani în cărţile de religie ale ţăranilor

O femeie care oferea lenjerii de pat, a fost arestată pentru furt. Deşi au fost instruiţi de preoţi şi au fost puşi de către poliţişti să anunţe  pe 112 venirea oricărui suspect în comună, de dragul unor chilipiruri, localnicii bagă hoţii în case.

La Drăgăşani a fost arestată pentru 29 de zile, Liliana Burdărescu (49 ani), care în perioada martie-iulie 2009, a comis zeci de furturi în Râmnicu Vâlcea, Mihăeşti, Galicea, Vlădeşti, Păuşeşti-Măglaşi, iar poliţiştii o suspectează de alte zeci de furturi. Femeia avea o metodă foarte simplă prin care intra pe sub „pielea” celor care aveau să-i devină victime. Cumpăra lenjerii de pat de la depozitul Dovali, din Râmnicu Vâlcea cu 60 de lei bucata şi le vindea cu 150 de lei, fie prin sate, sau la oraş. „Femeia despre care vorbiţi era o persoană cu o minte foarte ageră.  Localanicii o ştiau că este de bună credinţă şi au început să o bage în case, o serveau cu cafea şi vorbeau despre politică, modă. La o familie de bătrâni i-a furat 8.000, in timp ce întintea cearşafurile pe pat, tot explicând care dintre ele îi luminează camera şi se asortează mai bine cu încăperea”, ne-a spus agentul şef Marian Niţu, şeful Poliţiei Mihăeşti.

Hoţii din Craiova au speriat sudul ţării

Vâlcea este unul dintre judeţele care de doi ani incoace este greu încercat de hoţii... voiajori. Anul trecut, 19 astfel de grupări au dat iama prin „portofelele” oamenilor, care fiind de bună credinţă, i-au băgat în casă în ideea de a încheia o afacere cu aceştia. „Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când aveam 16 astfel de grupări înregistrate, acum avem doar opt. În general, membrii grupărilor, cetăţeni veniţi din Craiova,  îşi pierd urma între ei”, a spus cms. şef Dumitru Văduva, şeful Serviciului de Ordine Publică, din IPJ Vâlcea.  Cms Marcel Sărdaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea, ne-a spus: „Oamenii noştri din poliţie au mers din casă în casă la locuitori, în special de la sate şi i-au pus să ia la cunoştiinţă sub semnătură ca să nu primească în gospodării, persoane suspecte, să nu intre în discuţii cu acestea şi când au suspiciuni să sune pe 112. Fiecare dintre cei care au semnat porneşte însă de la premisa, «mie nu mi se va întâmpla niciodată» şi tot se întâmplă”.

Popa nu toacă de două ori pentru o babă surdă

Hoţii, de etnie rromă, vin cu maşini şi spun că vor să cumpere fie băutură, vin sau ţuică sau cereale. „În realitate, dacă intră în casa unui localnic, ei sunt cu ochii pe cartea de rugăciuni, acolo unde bătrânii de la sate îşi ţin banii. În timp ce omul se duce să-i vândă ceva, preţul oferit de cumpărător fiind unul bun, alţii mebrii ai grupării operează furtul. Alterori, merg la magazinele săteşti şi în timp ce unul cumpără ceva, altul îi controlează casa. Până şi preoţii în biserici au predicat şi le-au spus oamenilor cum să se ferească, dar nu întotdeauna are efect acest lucru”, a spus cms. şef Văduva. Aceste grupări operează în toate judeţele din sudul ţării şi aproape de fiecare dată, când sunt prinşi, bunurile furate le au fost deja, plasate. „La noi, aici în sat, e atâta sărăcie, că dacă vin n-au decât să fure câinele”, a spus Anania Vochină, din Dumbrăveşti-Vâlcea. Preotul din sat, Vasile Botea, a ţinut predică sătenilor să se ferească de hoţi. „Eu mă bucur să cred că oamenii au înţeles şi că ceea ce le-am spus eu le-a intrat pe o ureche şi nu a ieşit pe cealaltă”, a spus părintele, care este foarte iubit de săteni.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite