Râmnicu Vâlcea: George Matei , un ”artist” în luptele de kata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: George Matei , un ”artist” în luptele de kata
Râmnicu Vâlcea: George Matei , un ”artist” în luptele de kata

Vorbeşte foarte puţin despre el şi preferă ca rezultatele să fie cele mai grăitoare. A vrut să scape de kilogramele „peste” din copilărie şi acum a ajuns ca pe lângă medaliile câştigate să facă mare performanţă în karate.

Un foarte bun luptător de karate, George nu este nici pe departe o fire expansivă. Se caracterizează foarte simplu, în câteva cuvinte: „Nu sunt un vorbăreţ! Sunt cuminte!”. În sala de antrenament a Şcolii „Take Ionescu”, profesorul său, Cătălin Vlădut, preşedintele Clubului Saishin, i-a dat „ok” să putem schimba câteva impresii în timp ce colegii săi se antrenează. Îl întreb dacă a fost, sau nu, impresionat de filmele de acţiune şi răspunsul vine sec. „Când eram mic îmi plăceau filmele cu Goku”. În familie adolescentului, karateul este un sport, cum s-ar zice, „la el acasă”. Unchiul său, Doru Matei, fratele tatălui, are centura neagră 1 Dan, fiind arbitru naţional şi instructor, iar verişoara sa, Andreea, colegă de antrenament, are şi ea tot centura neagră.

Ping-pong cu prietenii


„Anul acesta cele mai bune rezultate ale mele au fost locul I la Cupa României, de la Târgovişte, tot locul I la Cupa Saishin, desfăşurată la Râmnicu Vâlcea, iar acum mă pregătesc pentru Campionatul Naţional de Kata, la care voi participa alături de Bogdan Musuroia, I Dan karate şi Marian Urluescu, 2 Dan, antrenor şi arbitru, ambii de la Clubul Saishin,”, povesteşte George. Visul tânărului licean este să participe la un Campionat Mondial iar pentru asta se pregăteşte cu mult zel. Acum, cât este în vacanţă se antrenează şi câte şapte ore pe săptămână şi nu prea are timp de altceva. „Nu pot să spun că am un anturaj, ci doar câţiva prieteni cu care mai joc câte-un ping-pong în faţa blocului, scoţând o masă afară”, se destăinuie. La Colegiul unde învaţă, a făcut parte şi din echipa de baschet, cu care chiar a câştigat locuri fruntaşe pe judeţ. „Karateul înseamnă foarte multă muncă, multă voinţă şi îţi spun că sunt destui care renunţă după primele ore de antrenament”, ne spune sportivul. Cât despre incidente la care să fi fost martor sau protagonist în viaţa de zi cu zi, mărturiseşte: „Ţi-am spus că sunt cuminte, aşa că nu m-am bătut în afara concursurilor, niciodată cu nimeni, iar acest sport nu-mi permite să fac asemenea fapte de care n-aş fi deloc mândru”, a spus karateka. Dincolo de viaţa sportivă, George este un fan al calculatoarelor şi doreşte ca după absolvirea colegiului să urmeze Politehnica sau Cibernetica. „După ce voi pleca la facultate nu ştiu dacă în oraşul respectiv voi mai avea posibilitatea să urmez karate, deşi mi-aş dori foarte mult”, a mai adăugat sportivul.

Profil
NĂSCUT. 15 noiembrie 1991, la Râmnicu Vâlcea
STUDII. Elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, din Râmnicu Vâlcea
EXPERIENŢĂ. Practică acest sport de şapte ani, câştigătorul mai multor locuri I la Cupa României
IDEALURI. Vrea să participe la Campionatele mondiale de karate

Întrebări şi răspunsuri
Care este scopul final al jocului de kata?
Kata se exersează cu perseverenţă pentru a atinge desăvârşirea, să poţi depăşi situaţii reale, neaştepate. Pentru asta este nevoie să-ţi fortifici organismul dar şi psihicul. Fiecare mişcare trebuie executată ca şi cum te-ai afla într-o luptă reală, privirea să-ţi fie foarte fermă.

De ce te-ai apucat de karate şi nu ai făcut alt sport?
Vreau să-ţi spun că pe când eram în clasa a V-a eram un copil cam plinuţ şi de aceea eram în centrul ironiei mai multor colegi. A trebuit să fac ceva să scap de kilogramele ”peste” şi aşa m-am apucat de karate, sport despre care cred că mi se potriveşte cel mai bine.

Ce-mi place
„Am foarte multe lucruri de care pot să-şi spun că mă simt legat. Muzica dance, house şi un pic de... manele. Timpul liber pe care-l mai am, îl petrec pe calculator, pentru că îmi plac mult jocurile”.

Ce nu-mi place
„Nu vreau să fiu etichetat, catalogat într-un anume fel de cei din jur. Nu ştiu să joc tenis de câmp şi nu cred că aş putea învăţa vreodată aşa ceva”.


Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite