Râmnicu Vâlcea: Alex Enea construieşte nave de război şi remorchere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

     Viaţa lui crede că va fi legată de maşini, iar până când va ajunge să-şi deschidă o afacere, construieşte machete de navomodele, petrecând ore în şir în atelierul de lucru.

     De trei ani frecventează cursurile de la Clubul de Aero şi Navomodelism de la Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea. I-a plăcut de mic să buchisească, iar primele lucruri în care şi-a „băgat nasul” au fost maşinuţele de jucărie. „Nici nu mersesem la şcoală când, din cinci maşinuţe pe care le aveam pe acasă, le-am demontat şi am făcut una singură. Am lipit componente de la una, la alta şi tot aşa, iar farurile le-am confecţionat dintr-o pereche de ochelari de soare pe care i-am găsit prin casă”, povesteşte cu umor adolescentul. Copil fiind, ani de-a rândul a confecţionat faruri la maşini, cu beculeţe pe care le alimenta de la baterii, dar asta până când  maşina nu era distrusă. „La mine nu rezistau maşinuţele, una singură a «trăit» şase ani”, îşi aduce aminte Alex.

 Construieşte nave de război


   Atât de mult i-au plăcut navo şi aeromodelismul că, odată înscris la Palatul Copiilor stătea chiar şi atunci când profesorul său, Gheorghe Târcă, avea program cu alte categorii de copii, fie începători, fie avansaţi, fie profesionişti. Prima machetă construită de el a fost a unei bărcuţe, apoi a construit un velier cu pânze: „Am făcut pânzele dintr-un batic pe care-l purtam pe cap şi de care făcusem rost la Zilele Râmnicului, iar cea mai valoroasă realizare a fost cea a unui iaht cu motor. Acum lucrez la două nave cu motor, un remorcher şi cealaltă de război, care fiecare are în jur de 70-80 de centimetri” , povesteşte Alex.

 Să te regăseşti în ceea ce faci


  Cel mai greu de construit sunt componentele machetei, care trebuie să fie cât mai aproape de original şi să respecta scara la care este contruită. Alex este singurul elev de la Liceul Nicolae Pleşoianu, din Râmnicu Vâlcea, care este membru al Clubului de Aero şi navomodelism. „Trebuie să-ţi placă ceea ce faci, să te regăseşti în exponatele construite de tine, să pui suflet”, se destăinuie adolescentul. Îl întreb cum îşi vede el viitorul şi spune cu multă convingere că ar vrea ca totul să fie lagat de maşini. „Să devin şofer de tir, să strâng ceva bani muncind dincolo şi apoi să vin în ţară şi să-mi contruiesc un service unde, pe lângă reparaţiile la maşini să pot experimenta construirea a fel de fel de modele”, se destăinuie, convins că  viaţa lui va fi legată de frumuseţea cailor putere ai maşinilor. Toatele machetele construite de Alex, ca de altminteri toate construite de copiii de la club, devin obiecte personale ale celor care le-au dat viaţă. Aşa că în camera lui, bărcile aşteaptă fie să fie lansate la apă, iar avioanele să-şi ia zborul.

Ce-i place
ƒ„Pasiunea mea rămâne pentru maşinile sport, dar nu cele standard ci... modificate. Mă relaxez foarte mult ascultând muzică rep sau hip-hop, de toate genurile, niciodată însă manele”.

Ce nu-i place
„Sunt o fire un pic mai singuratică şi dacă ar fi să spun primul lucru de mare sunt mâniat este societatea în care trăim. În rest, nu agreez câini vagabonzi şi oamenii care sunt bădărani, care una îţi spun şi alta fac”.

Întrebări şi răspunsuri


Care ar fi prima maşină pe care ai vrea să o modifici?
A.E.: Tot timpul m-am gândit să modific o Dacie Sport 1.300. Să-i pun motor de 6.000 cm. cubi, să schimb şasiul, transmisia, să-i pun o altă cutie de viteză, să-i pun roţi mai mari, doar caroseria să fie un pic modificată.

Ai făcut vreo boacănă legată de.... navomodelism?
A.E.: Am construit un iaht cu motor şi împreună cu un prieten am mers pe o baltă, am pus petarde în iaht, am turnat benzină pe el şi i-a dat foc. Am vrut să vedem cu explodează şi să filmăm scena, dar... filmarea nu ne-a reuşit.

profil
NĂSCUT: 5 aprilie 1992, la Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Elev în clasa a IX-a la Liceul „Nicolae Pleşoianu”.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite