Râmnicu Vâlcea: Tudor Enache, pompierul campion la atletism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Tudor Enache, pompierul campion la atletism
Râmnicu Vâlcea: Tudor Enache, pompierul campion la atletism

   Îi place să facă mişcare multă, dar în acelaşi timp să ajute şi oamenii. A câştigat de două ori aurul la Campionatele Universitare din Turcia şi de trei ori a fost campion naţional la atletism. În prezent salvează vieţi.  


   Tudor Enache povesteşte că i-a plăcut să facă cât mai multă mişcare de mic. S-a apucat însă serios de sport din anul 2000.  „Atunci am intrat la liceu la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Râmnic, la clasa cu profil sportiv atletism”, povesteşte Tudor Enache. De atunci, şi până în 2007, Tudor a făcut atletism de performanţă. În 2007 a suferit o intervenţie chirurgicală la menisc, în urma căreia nu i s-a mai dat voie să fac atletism de performanţă. În perioada în care a făcut atletism de performanţă, Tudor a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale. „La concursurile naţionale am obţinut de trei ori locul I şi mai multe locuri de II şi III. La competiţiile internaţionale am ieşit de două ori vicecampion balcanic şi la Campionatele Universitare din Turcia am luat două medalii de aur şi trei de argint”, spune atletul. La toate concursurile, atletul participa la proba de 400 de metri plus ştafetă. „Antrenamentele erau foarte dificile din punct de vedere fizic şi psihic. Ca să faci performanţă e nevoie de antrenament mult, odihnă, un anumit gen de mâncare şi vitaminizare”, precizează Tudor Enache.

 S-a făcut pompier ca să ajute oamenii


   După ce a fost nevoit să renunţe la atletismul de performanţă, Tudor Enache s-a angajat ca pompier, în urma unui concurs, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă General Mageru (ISU) Vâlcea. Tânărul are gradul de sergent major la ISU şi lucrează de mai bine de un an pe Descarcerare. „Am ales să mă fac pompier ca să ajut oamenii. Ca să lucrezi pe Descarcerare trebuie să te ţină psihicul, pentru că întâlneşti numai oameni răniţi şi uneori morţi. Până acum am fost tare, nu m-a şocat nimic. Probabil că dacă e o intervenţie unde sunt implicate rude, cunoştinţe, atunci eşti afectat, pentru că nu ai cum să rămâi chiar imun”, spune pompierul. De când lucrează la pompieri a participat la aproximativ 30 de intervenţii. „Cred că prima a fost cea mai specială pentru că fiind la început nu ştiam cu e şi ce întâlnesc la faţa locului. De fapt, nicio intervenţie nu e la fel, fiecare e deosebită în felul ei”, povesteşte pompierul. Anul acesta Tudor a participat la Campionatele Naţionale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Această competiţie sportivă e organizată pentru pompieri, jandarmi şi poliţişti. „E primul an când particip şi am obţinut locul doi pe ţară la atletism, la proba 100 de metri”, spune pompierul. Tot el spune că va participa la toate concursurile sportive pe care la va organiza MAI pentru că vrea să obţină primul loc. Pompierul vrea să antreneze copii pentru atletism. Are atestat, tot ce îi trebuie, dar timpul este în prezent, cel care nu îi permite acest lucru.

  ce-i place


  „Să fac tot timpul mişcare şi să joc fotbal şi asta o recomand tuturor. Să merg în excursii şi să ascult muzică. Ador să merg la pescuit în timpul liber. De asemenea, mă atrage foarte mult şi Internetul”.

  ce nu-i place 

„Alcoolul şi mă deranjează foarte tare indiferenţa oamenilor faţă de mediul înconjurător care lasă mormane de gunoi în urmă, după ce chefuiesc la grătar”.
 

Întrebări şi răspunsuri

Care e idealul tău?


  T.E. : „Unul simplu, zic eu. Ca oricare îmi doresc să am o casă a mea. Vreau să am tot timpul prietenii şi familia mea lângă mine”.


Ce le recomanzi tinerilor să facă în timpul liber?


T.E. : Le recomand tinerilor să facă mişcare cât mai multă pentru că e mai sănătoasă decât jocul pe calculator. Toţi oamenii să evite pe cât posibil din alimentaţie grăsimile şi băuturile alcoolice pentru a fi cât mai sănătoşi. 

Profil


NĂSCUT –  22 februarie 1985, la Râmnicu Vâlcea
EDUCAŢIE – Academia de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti
EXPERIENŢĂ – A făcut atletism de performanţă 7 ani
FAMILIE- Căsătorit, fără copii

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite