Râmnicu Vâlcea: Elena Banu ţese covoare din păr de capră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Elena Banu ţese covoare din păr de capră
Râmnicu Vâlcea: Elena Banu ţese covoare din păr de capră

Ţesăturile  creatoarei populare au făcut înconjurul lumii.  Un covor ţesut cu motive din zona Olteniei stă la loc de cinste, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.

Elena Barbu e printre puţinii creatori populari din ţară care fac ţesături din păr de capră. De mică i-a plăcut să coasă şi să ţeasă. „În afară de mine mai este o creatoare în Buzău”, spune ţesătoarea. A lucrat 32 de ani ca asistent de ocrotire, dar în paralel a făcut şi ţesături. „De cât să stau pe scară de vorbă cu vecinii mai bine ies covoraşe, carpete şi gentuţe din mâinile mele”, povesteşte ţesătoarea.  Creatoarea susţine că trebuie depusă foarte multă muncă până când un covor e gata. „La un covor lucrezi şi câte trei ani, dacă e mai mare. Ca să folosesc părul de capră, trebuie să trec prin mai multe faze de la cumpărarea lui până la finalizarea materiei prime”, ne mărturiseşte meştera. După ce cumpără părul de capră, Elena Banu îl spală. În momentul în care e băgat în apă el are tendinţa de a se face ghem şi trebuie spălat câte puţin, ceea ce face să dureze ca timp. După ce se usucă, părul e destrămat şi e făcut caier. „După ce s-a obţinut caierul se trece la tors. E foarte greu că firul e mic şi mâna trebuie să meargă repede. Apoi pe un război pe care se lucrează şi orizontal, dar şi vertical, ţes pături şi covoare” ne explică creatoarea procedeul.


Covor unicat în România expus la Bucureşti


Părul de capră are patru nuanţe. Elena Banu îl combină şi face 14 culori, de la gri deschis până la închis şi până la roşu în degrade. „Obţinerea celor 14 culori e un secret pe care nu îl pot divulga”, a declarat ţesătoarea. Cel mai mult, creatoarea populară lucrează în gherghef. „Motivul cel mai des pe care îl folosesc e pomul vieţii care e reprezentativ pentru zona Olteniei, dar şi florile”, spune Elena Banu. Creatoarea populară se mândreşte cu un covor la care a lucrat trei ani. Pe el e reprezentat pomul vieţi. Covorul se află expus la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. „Le-a plăcut foarte mult şi mi l-au luat acolo la o expoziţie. Au pus şi preţ pe el. Costă 10.000 de lei, dar nu e de vânzare. Acum face parte din patrimoniu şi e unic în România”, declară ţesătoarea. Elena Banu face şi trăistuţe din păr de capră şi carpete pe care le vinde. O trăistuţă costă între 120- 150 lei, iar o carpetă 225 lei. Ţesăturile le comercializează la târgurile la care participă prin ţară. „Invitaţii sunt foarte multe la diferite manifestări. Nu le pot onora pe toate pentru că nu am bani să plec tot timpul, iar multe deplasări sunt scumpe. Noi încercăm să păstrăm tradiţia şi ar fi bine ca deplasările pe care le facem să fie sponsorizate de cineva nu să le plătim doar noi”, precizează creatoarea.

ce-i place
„Tot ce e frumos îmi place. Iubesc muzica, arta, sculptura, cusăturile, ţesăturile şi să fac goblenuri. Îmi plac şi plimbările în natură”. 
ce nu-i place
„Femeile guralive şi murdare, casele neîntreţinute în interior şi în exterior. Nu suport nici oamenii mincinoşi şi aroganţi”.


Întrebări şi răspunsuri


Pe unde aveţi lucrări?
E.B. : În toată lumea. Am ţesături vândute în Ungaria, Franţa şi Moldova , Turcia, Tailanda, Bulgaria.  Acum am o expoziţie la ONU, o carpetă şi o trăistuţă.
 
Ce vă face fericită ?
E.B. : Să ştiu că tradiţia e dusă mai departe. Şi fata mea ţese cu păr de capră şi ast lucru mă face fericită.

profil
NĂSCUTĂ –
12 septembrie 1938, în Râmnicu Vâlcea.
STUDII – Liceul Nr.3 din Sibiu şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sibiu.
FAMILIE – Văduvă şi doi copii.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite