Râmnicu Vâlcea: Portret - Candida Eftimie, pasiune de o viaţă pentru icoanele tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Portret - Candida Eftimie, pasiune de o viaţă pentru icoanele tradiţionale
Râmnicu Vâlcea: Portret - Candida Eftimie, pasiune de o viaţă pentru icoanele tradiţionale

Lucrările ei au ajuns în toate colţurile lumii, dar nu face din asta un lucru de laudă. Spune că arta vine din suflet şi că fiecare icoană ori tablou pictat de ea sunt unice.

Candida Eftimie povesteşte că încă de prin clasa a II-a era „pictorul oficial al clasei”. "De mică am început. Probabil că e o genă care se transmite, pentru că şi tatăl meu avea aceeaşi pasiune, lucru moştenit de mine, dar şi de fratele meu. Prin şcoala generală toţi colegii mă rugau să le fac portrete,  să le desenez câte ceva, aşa am realizat că e posibil să am talent”, povesteşte Candida  Artista îşi aminteşte că, în adolescenţă ar fi dorit să ajungă să studieze la Facultatea de Artă din Bucureşti, dar că, în acele timpuri erau scoase la concurs doar patru locuri pe ţară, şi acelea „cu dedicaţie”. „Am făcut şcoala de Artă Populară de la Râmnicu Vâlcea, dar în acea vreme studiile nu erau recunoscute ca o calificare în sine”, mai spune artista. În tot acest timp, Candida nu a stat degeaba. A pictat zeci de peisaje, dar şi natură moartă, lucrările ei favorite fiind încă expuse pe pereţii casei în care locuieşte.


image


Oferă  icoane

cadou

Artista vâlceancă spune că a pictat icoane după 90, pentru că în timpul regimului comunist acest lucru era un subiect tabu. „Mi-au plăcut dintotdeauna, m-au fascinat icoanele încă de mică. În anii 90 am fost oarecum autodidactă, am învăţat totul din cărţi. Ulterior am trecut la studiile oficiale de la facultate, lucru ce mi-a prins foarte bine”, povesteşte Candida. De atunci şi până acum a pictat sute de icoane, respectând cu stricteţe canoanele ale acestei arte. „Icoana nu îşi permite să inovezi, dar îţi conferă acea linişte spirituală pe care o ai atunci când intri într-o biserică de exemplu”, explică artista. De-a lungul anilor a vândut zeci de icoane, dar mărturiseşte că preferă să le ofere drept cadou celor care ştiu să le aprecieze, decât să le vândă unor necunoscători.

image



Lucrările sale au ajuns prin toată lumea

Candida nu are un atelier propriu-zis. Lucrează acasă, la o masă în faţa ferestrei, pictând în fiecare zi ore întregi. „Chiar dacă sunt zile în care am mult de lucru nu aş putea spune că există o icoană care să semene în detaliu cu cealaltă. Toate sunt unicat, chiar dacă se spune că unele sunt făcute în serie”, explică artista vâlceană. Candida Eftimie promite că peste câteva luni va organiza o expoziţie cu lucrările sale, iar pentru acest eveniment se pregăteşte asiduu. Lucrările ei au ajuns de-a lungul anilor la colecţionari din Franţa, Italia, Canada  sau Germania, ba chiar unele icoane au proprietari celebri, precum Regele Mihai ori fostul preşedinte Emil Constantinescu.

Ce-i place: „Natura pură, oamenii buni care au mai rămas. Iubesc muzica şi îmi plac toate animalele. Mi-ar place foarte mult să călătoresc, lucru ce nu l-am făcut până acum.

Ce nu-i place: „Urăsc televizorul. Nu mă mai uit la televizor aproape deloc pentru că mă agresează. Singurele canale la care mă uit sun Animal Planet şi Discovery”

Întrebări şi răspunsuri:

Cât durează lucrul la o icoană de dimensiuni medii?

„Ţinând cont de faptul că sunt mai multe etape pe care trebuie să le parcurgi aş spune că în jur de trei zile. Cel mai important este lemnul pe care îl foloseşti. Dacă nu e uscat aşa cum trebuie îşi compromiţi toată lucrarea.”

Există o lucrare de care nu te-ai despărţi niciodată?

„Da. Am pictat în urmă cu câţiva ani un Isus pe care nu l-aş da pentru nimic în lume. E special, chiar şi eu m-am mirat atunci cât de bine a ieşit. De fapt, mă doare câte puţin când mă despart de fiecare icoană.”

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite