Râmnicu Vâlcea: Emil Darie medicul stomatolog care pictează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Emil Darie medicul stomatolog care pictează
Râmnicu Vâlcea: Emil Darie medicul stomatolog care pictează

Prin picturile sale  vrea să trezează în sufletul privitorilor o stare de bine.

Profit
NĂSCUT
. 7 septembrie, Făgăraş
STUDII. Facultatea de Arte Plastice, Cluj
STAREA CIVILA. Casătorit
IDEALURI. Să fac o expoziţie retrospectivă cu 50 de pânze


Bunicul său a fost prefesor de muzică, iar la vârsta de şase ani a încercat să-l înveţe vioara. „Mă altoia adesea cu arcuşul peste mâini pentru că nu se prindea nimic de mine. Pasiunea mea era desenul.  Aşa că am dat la Arhitectură, unde se intra foarte greu şi am făcut specializarea pictură. În scut timp mi-am dat seama că din artă nu se poate trăi, iar eu vroiam să fiu pe picoarele mele. Vedeam colegii mei, pictori la Constanţa, care umblau cu pantofii stâlciţi, iar cum nu-mi plăcea nesiguranţa, m-am hotărât să urmez medicina şi am făcut stomatologia, la Iasi”, povesteşte medicul. Între anii 1986 – 1989 a câştigat un concurs şi a pleca în Egipt. A cunoscut civilizaţia egipteană despre care povesteşte că este grandioasă, provenită parcă dintr-o altă lume, lucrările în granit fiind şi ele monumentale. A văzut, pe viu, istoria adevărată a artei dar şi civilizaţia greacă, picturile rupestre, Valea Regilor. „În Egipt apusurile şi răsăriturile de soare sunt formidabile, în doar cinci minute vezi toată paleta de culori, de la violet, până la culorile închise ale înserării”, îşi aminteşte medicul.


Să vezi viaţă în picturile mele


Picturile le realizează noaptea, de la lăsarea înserării până către ora 4 dimineaţa, cândva având şi un atelier. Cel mai drag îi este să picteze icoanele icoane pe sticlă, având chiar pregătite 50 de pânze pentru o expoziţie. „Este foarte delicat să pictezi pe sticlă, trebuie să vezi în spaţiu, în mintea ta, ceea ce vrei să pictezi. Eu folosesc foarte mult albul drept contur. Dincolo de pictura pe icoane, fac şi o pictură nonfigurativă, mă interesează, de asemenea, să pictez foarte mult clovnii. Vreau când te uită la picturile mele să vezi viaţă, să vezi latura distractivă a felului nostru de a fi, iar din faţa tablourilor mele să nu pleci dezamăgit. Să pleci cu o oarecare stare de bine. Multe tablouri care le vedem la expoziţii te duc într-o lume mohorâtă”, se destăinuie medicul artist.


Leningrad, cât de mici suntem în faţa capodoperelor


Setea de cunoştere şi-a potolit-o vizitând multe ţări ale lumii cu tradiţie în artă, de la Italia, Franţa, la Leningrad. „E o lume atât de mare la Leningrad, de magnifică, că abia aflându-te în faţa marilor capodopere îţi dai seama cât de mic eşti. Supărarea mea este că nu se pune accent pe cultură, că învăţământul s-a troglodit. Că azi nu mai sunt valori, tinerii sunt mai materialişti, privesc altfel lumea”, îşi deschide sufletul, doctorul. Cât despre artă, spune că atunci când pictează îşi găseşte liniştea, iar pictatul e un fel de facere, de naştere, o frământare, că toată concepţia sa despre lume trece printr-un filtru, tot ce simţi e un creuzet în care se îngemânează un amestec de culoare, lumină, fericire. Modestia este una dintre trăsăturile care-l caracterizează pe medicul stomatolog care vrea să videce suflete prin pictură.

Ce vă place

Ador tenisul de câmp şi joc în fiecare săptămână, fie pe stadionul din Goranu, fie într-o sală a unui liceu. Aşa consider eu că pot să-mi oxigenez creierul, făcând mişcare în aerul liber, călătorii pe căririle munţilor.


Nu-mi place


Sunt câteva lucruri pe care nu le suport în viaţă: grosolănia, minciuna, mitocănia. Îi detest pe aceeia care nu ştiu să se comporte ca nişte oameni, care nu au ceea ce se numeşte buna creştere, sau cei şapte ani de acasă.


Întrebări şi răspunsuri


Aţi văzut lumea, aţi admirat-o, dar v-aţi întors acasă. De ce?


Am fost plecat în Canada, am stat trei ani în Egipt, dar pe mine m-au atras dealurile, verdeaţa. Cred că o să mor cu imaginea Munţilor Făgăraşului încărcaţi cu zăpadă. La Vâlcea este o climă deosebită, iar de 30 de ani vânturile care mai bat aici sunt foarte domoale.


Licenţiat în artă, de ce v-aţi făcut medic stomatolog?


Nu numai că că sunt stomotolog, dar mi-am luat şi doctoratul în medicină pe tema managamentul extracţiilor dentare prin prisma Asigurărilor de Sănătate. Am dus o muncă de Sisif, iar ambiţia a fost una fără margini şi astfel am avut o relaţie specială cu artişti şi am putut să văd arta detaşat de grija zilei de mâine.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite