Râmnicu Vâlcea: Cornel Lupu îi învaţă pe copii tainele luptelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Cornel Lupu îi învaţă pe copii tainele luptelor
Râmnicu Vâlcea: Cornel Lupu îi învaţă pe copii tainele luptelor

    A fost de şapte ori campion naţional la lupte la nivel de cadeţi şi juniori, şi de două ori vicecampion pe echipe. Visul său este să ajungă cu elevii săi la Olimpiadă.


    Tânărul profesor a fost implicat în acest sport de la vârsta de zece ani. Cum tatăl său este antrenor de lupte de peste trei decenii, Cornel se ducea la antrenamentele sale şi treptat s-a implicat şi el în această disciplină. În clasa a V-a, a participat la primele competiţii, unde a obţinut şi primele medalii la nivel de cadeţi şi juniori. „A fost mult mai greu la început, nu aveam experienţă, dar prin antrenamente am realizat că sunt făcut pentru acest sport”, ne mărturiseşte Cornel.  La vâsta de 14 ani, a început „să ia în piept” adevăratul sport al luptelor, obţinând primele medalii la Campionatul Naţional, competiţie care a avut loc la Oradea. Au urmat alte concursuri unde a fost pe podium de fiecare dată, la toate categoriile de vârstă şi greutate. „În anul 1997, am ajuns pe cea mai înaltă treaptă a carierei mele de sportiv, când am participat la Campionatul Mondial din Africa de Sud, care a avut loc în oraşul Pretoria. Aici ajungea spuma luptătorilor, au luat parte ţări cu tradiţie, cum ar fi Turcia. Acest oraş a ieşit pe primul loc la nivel de naţiuni”, spune profesorul de lupte.

 Antrenează alături de tatăl său


   Cornel s-a menţinut pe podiumul României timp de şapte ani, unde a fost campion naţional la nivel de cadeţi şi juniori. De asemenea, a fost numit printre primii zece sportivi ai judeţului, obţinând şi două titluri de vicecampion naţional pe echipe. După ce a absolvit facultatea, Cornel s-a hotărât să antreneze, aşa că s-a titularizat la Clubul Sportiv Şcolar, unde este coleg de breaslă chiar cu tatăl său. „Este mult mai grea meseria de antrenor, pentru că tinerii din ziua de azi nu mai vin la sală, au alte priorităţi. Cei mai mulţi copii care vin sunt cei ai căror părinţi au făcut sport”, ne povesteşte Cornel. Cel mai bun an a fost 2009, unde a obţinut primele medalii la campionatele naţionale cu elevii săi. „Cel mai bun rezultat a fost obţinut de Radu Zaricioiu, care a obţinut medalie de argint la categoria de 73 de kilograme la Campionatul Naţional de la Piatra Neamţ”, ne-a spus antrenorul de lupte. Cornel pregăteşte în present aproximativ 40 de sportivi, şi cel mai mare vis al sau este ca elevii săi să ajungă la Olimpiadă. „Această disciplină te poate forma atât fizic cât şi psihic, îţi dezvoltă de asemenea o şcoală a vieţii. Îmi doresc să atrag cât mai mulţi copii la sală, să îi fac să îndrăgească luptele şi să ajungă pe trepte mai înalte ca mine”, ne împărtăşeşte antrenorul.


  Întrebări şi răspunsuri
  Ce îi trebuie unui sportiv pentru a obţine performanţă?
  C.L.:  În primul rând, pentru a obţine rezultate, un luptător trebuie să beneficieze de condiţii bune de pregătire. Pentru mine, a contat foarte mult sprijinul clubului sportiv Oltchim, care m-a ajutat foarte mult când am avut nevoie. 
 

   Pot fi considerate luptele un sport periculos?
   C.L.: Nu este un sport periculos dacă se începe cu alfabetul luptelor, cum ar fi căzăturiile sau rostogolirile. Nu este recomandat pentru a fi practicat pe stradă sau printre blocuri, pentru că poate cauza accidentări foarte grave.

  Ce-i place

  Cornel adoră să viziteze zonele turistice din România şi îi place să conducă foarte mult. „Am vizitat aproape toată ţara, consider că în România există multe locuri superbe, care trebuie vizitate. În timpul liber, prefer să ies în oraş cu prietenii” spune Cornel.


  Ce nu-i place

 Nu suportă minciuna, consideră că în ziua de azi se pune accestul pe neadevăr şi nu pe realitate. Se consideră un tip nerăbdător, nu îi place să stea la cozi sau să aştepte pe la ghişee.

    Profil


    Născut: 19 iulie 1982, Râmnicu Vâlcea.
    Educaţie: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii din Piteşti.
    Experienţă: patru ani professor de lupte.
    Familie: necăsătorit.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite