Râmnicu Vâlcea: Copiii învaţă gratuit meşteşugurile tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Şcoala Populară de Arte şi Meserii oferă cursuri gratuite elevilor care vor să înveţe meşteşugurile populare tradiţionale pe cale de dispariţie.

Foarte puţini părinţi îşi mai dau copiii să studieze ţesutul, cusutul, dansurile populare, olăritul, ori să înveţe să cânte într-un ansamblu de datini şi obiceiuri populare. Pentru că aceste meşteşuguri sunt pe cale de dispariţie Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Râmnicu Vâlcea, oferă gratuit cursuri în aceste domenii. Din cei 500 de elevi care au studiat anul trecut în cadrul Şcolii, în diverse domenii, 50 dintre ei au învăţat meşteşugurile tradiţionale în atelierele de la Horezu, Frânceşti şi Oteşani.  


Taxele s-au majorat la disciplinele cu cerere mare


 Şcoala Populară de Arte şi Meserii se află în subordinea Consiliului Judeţean (CJ). „Am stabilit taxele la Şcoala Populară, pentru anul şcolar 2009-2010. Pentru încurajarea meşteşugurilor populare tradiţionale pe cale de dispariţie, cursurile sunt gratuite. Pentru disciplinele cu cerere mare de înscriere (canto – muzică populară, canto-muzică uşoară, coregrafie, pictură, ceramică decorativă, instrumente musicale), taxele s-au majorat între 17 şi 50%”, a declarat Ion Câlea, preşedintele (CJ) Vâlcea. Cu toate că, taxele s-au majorat cadrele didactice de la Şcoala Populară se aşteaptă ca numărul elevilor să crească, anul acesta, şi să ajungă la 600.

image

Copii în atelierul de pictură

În atelierul de pictură studiază zeci de elevi. „Am lucrat cam orice. Sunt atrasă mult de grafica în pix şi în creion. Cu lucrările particip la concursuri”, povesteşte Gabriela Borţa, de 15 ani, din Râmnic. Elevii din Râmnic nu sunt atraşi să înveţe un meşteşug şi pentru că atelierele sunt în zone îndepărtate de oraş.

Taxe

- pentru studiul unui instrument muzical taxa s-a majorat de la 500 lei la 600 lei.

- pentru iniţiere muzicală şi teoria muzicii taxa s-a majorat de la 200 lei la 300 lei.

- pentru canto (muzică uşoară, populară, clasică) taxa s-a majorat de la 600 lei la 700 lei.

- la ceramică decorativă taxa s-a majorat de la 300 lei la 400 lei.

-la dans modern şi dans clasic taxa s-a majorat de la 600 la 650 lei.

-  la teatru pentru copii şi tineri taxa s-a majorat de la 100 lei la 150 lei.

-la înregistrări audio taxa s-a majorat de la 40 lei la 50 lei pe oră.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite