Râmnicu Vâlcea: Armânii din toată ţara şi-au expus operele de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Armânii din toată ţara şi-au expus operele de artă
Râmnicu Vâlcea: Armânii din toată ţara şi-au expus operele de artă

    Peste 90 de sculpturi în bronz, picturi, lucrări de grafică şi tapiserie care reprezintă cultura, tradiţia şi obiceiurile armânilor pot fi văzute astăzi la Galeria de Artă Artex.

      La Galeria de Artă Artex din municipiul Râmnicu Vâlcea poate fi admirată, astăzi, expoziţia „Călători în timp şi spaţiu”. Vernisajul s-a deschis, vineri seara, cu ocazia Zilelor Culturii Armâne. Evenimentul a fost organizat de Comunitatea Armână din România, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala de Sculptură şi Galeria de Artă. 54 de artişti armâni din ţară şi-au expus lucrările de pictură, sculptură, grafică şi tapiserie. Vernisajul a fost organizat de pictorii Gheorghe Dican şi Petti Velici. „Avem nume importante care au expus aici, cum e sculptorul Grigore Minea, Mircea Enache şi Mihai Tugearu. Creaţia e impresionantă şi avem de-a face cu un eşantion de artă românească contemporană. Expoziţia a mai fost prezentată la Curtea de Argeş şi Constanţa”, a declarat Gheorghe Dican, organizatorul expoziţiei.

 Clopotul lui Tugearu va ajunge în 2010 la Moscopole


   Printre sculpturile din bronz poate fi admirat şi un clopot mare realizat de Mihai Tugearu. Clopotul este realizat după unul asemănător de la o biserică din faimoasa cetate a valahilor din sudul Dunării, Moscopole. „E realizat cu aceleaşi gravuri şi însemne cum e clopotul de la Moscopole, locul nostru de baştină. Pare de necrezut azi, dar Moscopole a fost la jumătatea secolului al XVIII-lea cea mai vestită cetate din Balcani, după Istambul. A fost însă invadată de turci şi albanezi în 1769 şi cotropită”, povesteşte Mihai Tugearu. În luna august 2010, Mihai Tugearu împreună cu armânii din România, Grecia, Spania, Macedonia şi Australia va merge la Moscopole ca să ducă clopotul realizat la biserică. În expoziţia de la Galeria de Artă   e reprezentată munca armânilor, obiceiurile şi tradiţia. „Noi demonstrăm că nimic nu ne poate despărţii. Suntem o familie care ne-am păstrat tradiţia din tată în fiu deşi am plecat de acasă. Noi nu ne-am pierdut tradiţia şi nici trecutul”, a precizat Tugearu. În expoziţie poate fi văzută şi o sculptură în care e reprezentat un cap de berbec. El este un simbol pentru armâni, deoarece spun ei că fiecare familie de armâni avea în curte oi. Artiştii armâni, îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale au susţinut şi un spectacol cu melodii tradiţionale populare din zona Moscopole. Expoziţia râmâne la Galerie până pe 21 octombrie.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite