Râmnicu Vâlcea: Adrian Roman, regizorul care a construit avioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Adrian Roman, regizorul care a construit avioane
Râmnicu Vâlcea: Adrian Roman, regizorul care a construit avioane

     A luat parte la construirea primului şi singurului avion de pasageri din România, ROMBAC, iar de 13 ani regizează spectacolele la Teatrul Anton Pann.

      Adrian Roman a lucrat 15 ani în industria aeronautică la Întreprinderea de Avioane Bucureşti, ROMAERO SA de astăzi. „Am fost în echipa care a realizat primul avion de pasageri din România, vestitul ROMBAC 1-11 şi singurul din România. A fost construit după licenţa avionului englez mediu curier BAC 1-11. A fost singurul avion de pasageri construit în România.  Avea 120 de locuri. S-au făcut 11 avioane şi a fost o ambiţie care a reuşit”, ne povesteşte Adrian Roman. La construcţia avionului au lucrat câteva sute de ingineri. „Era o concentrare de inteligenţă cum în puţine locuri găseşti, dar care s-a risipit după 1990”, precizează cu regret Adrian Roman. La începutul anilor 90, Adrian Roman a renunţat la industria aeronautică, deoarece ea a intrat în impas. „Nu mai aveam perspective. Mulţi colegi au plecat şi eu am hotărât să îmi schimb destinul. Aşa că am ales teatrul şi m-am înscris la facultate”, spune regizorul.

 „Un text de pe foi se transformă pe scenă într-o întâmplare care pare reală”


    A venit prima dată în oraşul Râmnicu Vâlcea în anul 1994, la o premieră a profesorului şi regizorului său Dan Mihu care a avut loc la Teatrul de Stat Anton Pann. „Aici i-am cunoscut pe Gheorghe Goange Marinescu, cel care a fost mama teatrului Anton Pann. El era directorul teatrului pe atunci. A fost cel care mi-a propus să vin la Râmnicu Vâlcea ca să fac un spectacol”, precizează regizorul. Primul spectacol pe care l-a făcut Adrian Roman la Teatrul Anton Pann  a fost cel de licenţă, în anul 1995,  «Militarul Faraon», o comedie antică Plaut Titus Maccius. În anul 1996 s-a angajat ca regizor la Anton Pann şi din 2000 e director al instituţiei, post dobândit în urma unui concurs. „Profesorii mei de la Academia de Teatru şi Film au fost Silviu Purcărete şi Dan Micu. Amândoi nişte regizori extraordinari, care au fost legaţi de acest teatru şi au făcut spectacole aici. Eu am vrut să păstrez aceeaşi direcţie pe care Goange, Purcărete şi Mihu au dat-o acestei instituţii”, precizează Adrian Roman. Munca de regizor pe care o face Adrian Roman presupune alegerea unui text dramatic, după care se face o distribuţie, se aleg actorii cu care se citeşte piesa. „Discutăm de personaje, apoi încep repetiţiile şi uşor un text de pe foi se transformă pe scenă într-o întâmplare care pare reală, dar de fapt e un joc al imaginaţiei cu aparenţă de realitate”, se destăinuie regizorul. Cea mai mare satisfacţie a lui Adrian Roman e bucuria de a construi un spectacol, iar aplauzele spectatorilor sunt răsplata pentru actori.

ce-i place
  Muzica, cărţile, sportul. „Îmi plac şi oamenii frumoşi şi nu mă refer la aspectul fizic, ci la cel sufletesc şi la cultură”.  

ce nu-i place
  „Oamenii impostori, mincinoşi, urâţi la suflet, ignoranţa de toate felurile, de la aproapele nostru până la artă şi cultură”.

Întrebări şi răspunsuri


Cum a fost trecerea de la inginerie la teatru?


A.R. : Uşoară, zic eu, pentru că teatrul a fost o pasiune pentru mine, încă din tinereţe am fost un fan al teatrului Bulandra din Bucureşti. Aici mi-am trăit o parte din adolescenţă în ipostaza de spectator. Pasiunea s-a transformat apoi în meserie.


A.R.:  Că le pregătim spectacole într-un spaţiu nou, deosebit, într-un teatru adevărat şi aici au ocazia să trăiască o experienţă inedită.  Teatrul trebuie să aibă puterea de a schimba ceva în om. Am văzut persoane care s-au schimbat după o oră de spectacol.

Ce le transmiteţi spectatorilor?

profil
NĂSCUT – 4 aprilie 1954, în Bucureşti.
STUDII -  Institutul Politehnic Bucureşti, specializare profil mecanic şi Academia de Teatru şi Film Bucureşti, specializarea regie film.
FAMILIE – căsătorit, doi copii.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite