Râmnicu Vâlcea: Actorii păpuşari îşi fac singuri marionetele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Actorii păpuşari îşi fac singuri marionetele
Râmnicu Vâlcea: Actorii păpuşari îşi fac singuri marionetele

Actorii secţiei de păpuşi a teatrului Anton Pann sunt printre puţinii din ţară care îşi confecţionează păpuşile pentru spectacole.

Secţia de păpuşi a fost înfiinţată la teatru în urmă cu opt ani. Atunci, atunci Ioan Brancu de la Teatrul Naţional Ţăndărică din Bucureşti a pus în scenă la Vâlcea „Punguţa cu doi bani”. „Ioan Brancu a fost cel care ne-a învăţat cum să ne confecţionăm păpuşile pentru spectacole”, povesteşte Viorica Stamate. De atunci, din mâinile actorilor au ieşit sute de păpuşi. „E mizerie multă şi frumoasă în atelier atunci când facem păpuşi. Fiecare dintre noi contribuie. Cineva ciopleşte, altul finisează, în timp ce altul coase costumele. Pe urmă unul dă cu pensula cu culoare ori cu aracet, iar altul lipeşte părul la păpuşă”, ne povesteşte Diana Mitulescu, actor păpuşar. Tot actorii realizează şi decorurile pentru fiecare spectacol în parte. „Pentru fiecare păpuşă în parte se face o schiţă, după care se trece la lucru”, declară Viorica Stamate. Din spumă de poliester se realizează capetele la păpuşi după care ele se finisează, se pictează şi decorează şi sunt îmbrăcate cu hăinuţe realizate în atelier. Pe urmă încep repetiţile. „Pentru fiecare păpuşă în parte punem mult suflet pentru că ele fac parte din viaţa noastră”, declară Maria Ştefan.

„Fiecare poveste are o magie”

Pregătirea unei piese durează cam 2-3 luni, iar pentru unele se lucrează şi 20 de păpuşi. Fiecare poveste în parte are eroii săi în funcţie de piesă. De cele mai multe ori eroii negativi sunt cei mai îndrăgiţi de cei mici. „Fiecare păpuşă are povestea ei. Fiecare poveste are o magie la care reacţionează cei mici, dar şi părinţii care în acele clipe se simt copii”, povesteşte Viorica Stamate. La finalul spectacolului copiii ating păpuşile şi vorbesc cu ele.


Spectacole

image



În perioada 7-30 octombrie cei mici au ocazia să se întâlnească în sala studio a teatrului Anton Pann cu personajele spectacolelor: „Scufiţa Roşie”, „Alice în ţara minunilor”, „Cocoşul neascultător”, „Ciuboţelele ogarului”, „Punguţa cu doi bani”, „Frumoasa Adormită” , „Pinochio”.






Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite