Râmnicu Vâlcea: PORTRET: Albert Rădulescu - De trei ori campion naţional la navomodele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fire nonconformistă,  este un bun nagivator care îşi construieşte cu pasiune pescadoare, şalupe, torpiloare. Triplul campion naţional la Navomodelism, vrea să aleagă între a fi vaporean sau  internaut.

Fire pragmatică, care vorbeşte puţin, Albert este un nonconformis prin ţinuţă dar şi comportament. Pasiunea pentru navomodele i-a venit dintr-un instinct pentru care nu a găsit, deocamdată, explicaţii. „Eram mic şi m-am apucat să confecţionez bărcuţe din spumă de mare. Alături de alţi trei copii din cartier mă duceam şi le lansam pe apa Olăneştiului. Am început apoi să pun motoraşe la bărcuţe şi să le dăm drumul pe apă. Unele se mai scufudau”, povesteşte. La Centrul de Navo şi Aero Modelism de la Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea a venit în urmă cu patru ani, adus de un coleg de şcoală. „Cine se aseamănă, se adună! Prietenul meu, Mario Ochea şi el pasionat de navomodelism, m-a adus cu el la Palat şi de atunci petrec săptămânal câte patru-şase ore în atelier”, spune Albert.

Locul I la manevrat Sirena


La început a construit un planor, pe care l-a luat acasă, iar primul navomodel a fost şalupa „Pescăruş”, apoi vedeta torpiloare „Dark”. În rândul campionilor naţionali de Aero şi Navomodelism a intrat din vara lui 2007, la „Cupa Râmnicului”, competiţie organizată de Federaţia Română de Modelism. „Concursul a avut loc la Baza de Agrement din cartierul Ostroveni şi din opt echipe venite din toată ţara, la concursul de Electrice Radiocomandate m-am clasat pe locul I, la proba de îndemânare ECO Standard, cu navomodelul Sirena”, spune Albert. În acelaşi an, pe echipe însă, a câştigat tot locul I la Campionatul Naţional de Navomodelism, ţinut tot la Râmnicu Vâlcea, la viteză.

Vrea să construiască Pitpalacul

Pentru că Râmnicu Vâlcea are o bază de agrement propice organizării unor competiţii naţionale, multe din întrecerile naţionale organizate de federaţia de profil au loc în acest oraş. În anul 2008, Albert a fost din nou cel mai bun la Campionatul ECO, la proba de viteză dovedindu-se un navigator iscusit. „Regulile la concursuri sunt stricte. Trebuie să ştii să-i eviţi şi pe alţii care sunt poate mai puţin atenţi, să ştii să navighezi cu modelul tău contra vântului, să treci cu uşurinţă printre balize”, spune adolescentul. Profesorul Gheorghe Târcă, cel care-i pregăteşte cu multă pasiune şi dăruire pe navomodeliştii vâlceni, afirmă că orele de antrenament ale elevilor săi sunt puţine chiar şi înaintea concursurilor. „Un motor se consumă în opt minute şi dacă-l forţezi înainte de concurs nu mai ai prea multe şanse să fii cel mai bun”. Albert lucrează acum la o vedetă torpiloare, Spica, cu care se va înscrie la Cupa României. Pe viitor şi-ar dori să construiască pescadorul românesc Pitpalacul şi vedeta torpiloare Osa, a marinei româneşti.

profil.

NĂSCUT. 14 ianuarie 1994, la Râmnicu Vâlcea
STUDII. Elev cls. a IX-a la Liceul Ferdinand I din Râmnicu Vâlcea
IDEALURI. Să devină un navigator iscusit


Întrebări şi răspunsuri
De ce eşti considerat cel mai bun navigator?

Antrenamentele pe care le facem înaintea concursului nu sunt foarte multe, însă, faptul că sunt pasionat şi de calculator şi îmi petrec multe ore în faţa acestuia, îmi dă o foarte mare dexteritate în manevrarea telecomenzi.

Ce-ţi place cel mai mult să construieşti la un novomodel?

Întreg procesul de creaţie este interesant atunci când baghetezi, când îi dai conturul, forma pe care aceasta o va avea. Am făcut însă şi medele de creaţie, unde imaginaţia îţi este pusă la încercare.

Ce-ţi place

Atunci cînd am o „fereastră ” îmi place să joc baschet cu prietenii, să ascult rock şi să petrec multe ore în faţa calculatorului, limba engleză parându-mi-se uşor accesibilă.

Nu-mi place.

Lucrul care mă dezgustă este atunci când sunt minţit, când cineva nu are cuvânt şi încearcă să mă tragă în piept. Nu suport să merg cu maşina şi de aceea, de multe ori am renunţat la concursurile care au loc în alte oraşe.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite