Râmnicu Vâlcea: Publicaţie europeană, lansată cu ajutorul tinerilor cercetători vâlceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„European Union between defense of the treaties and electoral consensus" (Uniunea Europeană între apărarea tratatelor şi consens electoral) este titlul unei publicatii produse in cadrul proiectului „European Mobility Enabling to Reduce the Ground of Exclusion" proiect finantat de Comisia Europeana prin Programul "Europe for Citizens". La cercetare şi-au adus aportul şi cinci tineri vâlceni.

Proiectul a debutat la 1 Februarie 2010,fiind coordonat de Instituto "Luigi Sturzo" din Roma-Italia în parteneriat cu doua organizaţii non-guvernamentale:ESRA din Varna,Bulgaria şi Forumul Cetăţenesc pentru Acţiune Socială şi Educaţie Civică din Vălcea,România.
În conformitate cu obiectivele generale ale programului "Europa pentru cetăţeni",Institutul"Luigi Sturzo" a lansat un program de cooperare cu instituţii civile din România şi Bulgaria. În prima etapă a proiectului a fost creată o retea la nivel local alcătuită din 15 organizaţii non-guvermanetale şi 5 şcoli active în politici sociale şi implicate în proiecte de incluziune socială. În cadrul acestei reţele locale au fost organizate două focus-grupuri unde au fost discutate aspecte privind incluziunea socială, implicarea organizaţiilor non-guvernamentale în proiecte de incluziune socială, întăriarea parteneriatelor între şcoli şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Tineri apreciaţi de partenerii europeni 


O altă etapă a proiectului a fost selectarea unui număr de 5 tineri,care au participat ca voluntari în realizarea de studii şi articole pe tematica specifică anului 2010,care a fost anul incluziunii sociale.
Cei 5 tineri cercetatori au participat la un curs de formare care a avaut o durata de 2 saptamani,in Roma,in aprilie 2010,curs in urma caruia au dobandit competente fundamentale in ceea ce priveste cetatenia activa si cetatenia europeana.Grupul de tineri alactuit din:Chirita Roxana, Nitescu Andreea, Rebenciuc Ioana, Balaban Diana au fost coordonati de Trainea Mariana.Contributiile acestora la dezvoltarea proiectului se afla publicate pe pagina de web a proiectului:http:emerge.sturzo.it


Începand cu luna octombrie a anului 2010 a inceput realizarea publicatiei mai sus amintite dupa o structura acceptata de comun acord intre parteneri.
Aceasta publicatie marcheaza finalizarea acestui proiect,dar totodata isi continua calatoria spre alegerile europarlamentare din 2014.Cercetarile privind partiicparea activa a electoratului european au inceput cu analiza alegerilor europene din 2009 in Italia,Bulgaria si Romania.Scopul a fost acela de a dovedi importanta acordului electoral in viata democratica a UE,acordand o atentie deosebita schimbului de opinii intre tari cu "istorii europene"diferite.Publicatia se incheie cu o prezentare a acestor experiente diferite ale democratiei care contureaza necesitatea unor eforturi permanente de a sprijini participarea cetatenilor UE in procesul democratic.


Mai multe informatii despre desfasurarea acestui proiect puteti afla accesand pagina de internet: http:emerge.sturzo.it

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite