Râmnicu Vâlcea: Primăriile vâlcene, prinse pe picior greşit de inspectorii de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Primăriile vâlcene, prinse pe picior greşit de inspectorii de muncă
Râmnicu Vâlcea: Primăriile vâlcene, prinse pe picior greşit de inspectorii de muncă

Inspecţia Muncii a făcut verificări intense la administraţiile locale din judeţ pentru a depisa eventualele nereguli

Şi aşa aflate  în dificultăţi financiare, 20 de primării din judeţ au fost amendate săptâmâna trecută de către angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea pentru încălcarea mai multor norme din Codul Muncii. „Controalele au fost făcute în urma mai multor sezisări din partea oamenilor care lucrau la mai multe primării din Vâlcea. Inspectorii noştri au descoperit nereguli la aproape 80% din cei verificaţi”, afirmă Ion Nicolaescu, şeful ITM Vâlcea. El afirmă că cele mai multe nereguli descoperite de inspectori se referă la faptul că o parte din personalul contractual al primăriilor nu avea forme legale de muncă, ori acestea erau incomplete sau nedepuse la ITM. „Sunt probleme mari cu registrul de evidenţă a angajaţilor. De cele mai multe ori nu este trimis către Inspecţia Muncii prin Internet, ori nu e completat cu datele angajaţilor”, explică Nicolaescu. Potrivit şefului ITM, primăriile au primit amezi cuprinse între 2000 şi 5000 de lei pentru neregulile găsite. 

Primarii dau vina pe criză

Majoritatea şefilor de administraţii locale dau vina pe criză atunci când se află în faţa inspectorilor de muncă. Cu toate acestea, primarii îşi plătesc amenzile şi promit să nu mai repete greşelile. „O singură primărie a contestat amenda şi urmează să ne judecăm cu ei. În rest toate administraţiile au plătit pentru că au recunoscut că au greşit. Nu este primul an în care se fac astfel de controale. De obicei primarii înţeleg şi remediază situaţiile care  sunt în neregulă”, spune Nicolaescu.

Probleme cu muncitorii angajaţi pentru lucrările publice


Şeful de la ITM afirmă ce cele mai multe dintre lucrările publice de prin comune sunt făcute cu oameni care nici măcar nu sunt angajaţi ai primăriei cu acte în regulă. „O sumedenie de astfel de lucrări se fac cu muncitori necalificaţi care nu sunt încadraţi pe ştatele primăriei. Acest lucru  se întâmplă de ani buni, iar noi încercăm să îl stopăm”, explică Nicolaescu. El avertizează că atfel de controale tematice vor fi făcute şi în această toamnă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite