Râmnicu Vâlcea: Gutău va demola clădirea Socom. Primăria plăteşte o jumătate de milion de euro pentru expropriere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Gutău va demola clădirea Socom. Primăria plăteşte o jumătate de milion de euro pentru expropriere
Râmnicu Vâlcea: Gutău va demola clădirea Socom. Primăria plăteşte o jumătate de milion de euro pentru expropriere

Litigiul care există asupra exproprierii a fost stins printr-o Hotărâre de Guvern ce dă dreptul primăriei să scape de colosul din mijlocul oraşului.

Primăria va plăti din bugetul local nici mai mult, nici mai puţin de 460.000 de euro ca despăgubiri pentru clădirea ce aparţine Socom Moda Sârguinţa. Amplasat în centrul muncipiului, imobilul a fost vizat de ani buni de către primărie spre demolare, însă proprietarii au acţionat în instanţă până în prezent de trei ori acţiunile de expropriere ale municipalităţii. Acum însă, o Hotărâre de Guvern legată de unele măsuri prealabile construirii drumurilor naţionale şi judeţene dă dreptul autorităţilor locale să accelereze procedurile de expropriere a imobilelor ce stau în calea dezvoltării proiectelor de infrastructură. „Vom declanşa exproprierea în cel mai scurt timp, pentru că acum avem un act normativ care ne permite acest lucru. Deja s-a  stabilit cine va fi în comisia de expropriere, iar în continuare nu vom face decât aplicarea legii”, susţine Gutău. Este a patra încercare de expropriere a acestui imobil, după ce primăria a pierdut mai multe procese cu Socom pe aceeaşi temă.

Motivul demolării: lărgirea Căii lui Traian
Pentru ca Hotărârea de Guvern să îşi aplice efectele şi asupra clădirii Socom, municipalitatea a propus spre aprobare un proiect prin care Calea lui Traian să fie lărgită în zona centrală pe considerentul decongestionării traficului. Cum imobilul se suprapune pe proiectul edilitar nu mai rămâne decât exproprierea pentru cauză de utilitate publică cu procedurile urgentate de către actul normativ emis recent în acest an. Hotărârea Guvernului se referă în special la obiectivele de infrastructură rutieră de genul autostrăzilor şi la exproprierile pentru acestea, dar poate fi aplicată şi de către municipalităţi pentru arterele interioare.


O nouă acţiune în instanţă.
 Conducerea Cooperativei Socom spune că va acţiona în instanţă şi această hotărâre a Consiliului Local. În opinia lui Nicolae Catrinoiu, preşedintele Socom Moda Sârguinţa suma propusă ca şi despăgubire este prea mică. „Clădirea este centrală şi valorează mai mult decât a atestat expertul ANEVAR” , spune Catrinoiu. Reprezentantul Asociaţiei Naţionale pentru Evaluatorilor din România a estimat  că suma ce trebuie plătită de către primărie spre proprietari este de 469.800 de euro plus valoarea TVA-ului.
 Potrivit unei Hotărâri de Consiliu Local, în locul clădirii ar trebui extinsă strada Calea lui Traian prin amenajarea unui nou spaţiu pietonal. Investiţia se ridică la suma de 3 milioane de lei noi.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite