Râmnicu Vâlcea:Fostul consilier al rromilor la Prefectura Vâlcea are 86 de nepoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea:Fostul consilier al rromilor la Prefectura Vâlcea are 86 de nepoţi
Râmnicu Vâlcea:Fostul consilier al rromilor la Prefectura Vâlcea are 86 de nepoţi

Bărbatul nu mai ştie numele şi îi inventariază... după număr. Alexandru Dumitru a fost maistru pe şantierele de construcţii şi se consideră un om cinstit care ar vrea ca nepoţii lui să înveţe carte şi să nu se apuce de furat.

Un bărbat trecut de 60 de ani stătea întins în curtea propriei gospodării pe o pătură, având sub cap o pernă pufoasă. Din când în când, se ridica şi sorbea din cafeaua aburindă aflată într-un pahar. „Vedeţi, are 13 copii şi 86 de nepoţi. Unii dintre ei sunt copii cuminţi, alţii ne mai creează probleme” , ne-a spus şeful de post din comuna Păuşeşti Măglaşi, subofiţerul Lungoci Benone. Alexandru Dumitru (67 ani), bulibaşa rromilor din localitate, acceptă să stea de vorbă cu noi, spunându-ne că el este un om cinstit care a muncit pe şantiere. „Ani buni am lucrat la Trustul de Construcţii Montaj Timişoara, fiind maistru în construcţii. Înainte am fost firar betonist la Primărie”, spune bărbatul care spune câteva vorbe pe limba lui şi o puzderie de copii se adună în jurul, gata să se pozeze cu... bunicul.

Le-a pus nepoţilor nume de domnitori

Îl întreb pe Alexandru Dumitru dacă le ştie numele la toţi nepoţii, iar răspunsul vine foarte repede: „Pe ăsta în cheamă Alexandru-Cuza, pe ăsta Cantemir, Pantică, Daniela... dar nu le ştiu numele la toţi. Ştiu că în total, la număr, sunt 86 de nepoţi. Eu am avut 13 copii, opt băieţi şi cinci fete. De ce le-am pus nume de domnitori? Pentru că mie mi-a plăcut istoria la şcoală. Am vrut să-i botez şi cu nume precum Karl Marx, Lenin, dar am renunţat”, povesteşte bărbatul, care se plânge că n-a fost tocmai uşor să-şi crească proprii copii, iar acum cu nepoţii e şi mai greu. „Ehe, până în 1989 aveam curtea plină de porumb, acum cresc doar ciulini. Munceam cu ziua pe la Dunăre şi veneam cu vagoane de porumb. Acum n-ai de unde face banul, iar toată ziua auzi de la Guvern că-i dă pe oameni afară din servicii. Cu ştiftu nu mai merge, iar eu am fost un ţigan cinstit”, îşi spune of-ul bulibaşa ţiganilor.

Cel mai deştept are... zece clase

La rândul lui, Alexandru Dumitru provine tot dintr-o familie numeroasă, la părinţi fiind opt copii. Acum, mulţi dintre nepoţii lui renunţă să se mai ducă la şcoală. „Dacă este vreunul care are mai mult de zece clase este cel mai deştept dintre ei. Dar din ăştia nu prea avem. Eu şapte ani am fost consilier la Prefectura Vâlcea pe problemele rromilor. Cel care mi-a luat locul nu mai poate face faţă problemelor conumităţii noastre, că suntem şi noi împărţiţi pe mai multe categorii: fierari, argintari, rudari, căldărari, ursari. Iar când i-am cerut ajutorul, a început să plângă, că nu poate să ne rezolve problemele”, spune bunicul celor 86 de nepoţi. Cât despre aceştia, ar vrea să fie toţi cuminţi, să înveţe carte şi să-l ajute la casa pe care o ridică peste drum. „V-am zis că cu ştiftu nu mai merge!”, repetă bulibaşa, care s-a ridicat, şi-a luat nepoţii mai măricei şi s-a dus să lucreze la construcţia de peste drum.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite