Râmnicu Vâlcea: PORTRET- Adnana Dinea cântă cu emoţie doinele Mariei Lătăreţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adnana Dinea a participat la zeci de emisiuni folclorice
Adnana Dinea a participat la zeci de emisiuni folclorice

Este „vedetă" de televiziune este de la vâsta de cinci ani. De atunci a participat la zeci de emisiuni ale marilor televiziuni, interpretând cântecele cunoscutei soliste de muzică populară Mariei Lătăreţu.

Ascultând pe mama şi pe bunica ei cum cântă, Adnana a prins dragoste faţă de muzica populară. La doar cinci ani a debutat cu melodia „Busuioc de Topolog", la un post de televiziune locală în emisiunea intitulată „La fântâna lui Miuţă", al cărei realizator descoperă noile talente. Glasul de privihetoare al Adnanei avea să fie repede îndrăgit, iar după doi ani, eleva frumoasă şi sprituală avea să participe la primul ei concurs intitulat „Rapsodia românească". Au urmat zeci de concursuri în multe oraş ale ţări, iar Adnana a devenit o răsfăţată a televiziunilor. „În anul 2009 am obţinut locul III la «Ploaia steluţelor», organizată de TVR, iar la «Vreau să fiu vedetă», pe Antena 1, am intrat în finală", povesteşte.


Pe urmele Mariei Lătăreţu


La „Ploaia steluţelor", Adnana a interpretat din repertoriul Mariei Lătăreţu, melodii care au uns-o la suflet pe Ioana Lătăreţu, nora câtăreţei. „Imediat după încheierea emisiuni, Ioana Lătăreţu m-a sunat şi mi-a spus: «Am căzut în genunchi în faţa televizorului, l-am îmbrăţişat şi apoi l-am chemat pe fiul meu, Mihăiţă, şi i-am zis să vină să o vadă pe mămuca noastră, în tinereţe» Pentru această emisiune, eu care sunt blondă m-am făcut brunetă, pentru a arăta aşa cum arăta doamna Maria Lătăreţu", spune Adnana. Pentru că nu a împlinit 16 ani, talentatul rapsod participă doar la galele concursurilor.


Privighetoarea din apartament


Adnana este şi un elev de nota zece, veselă, spirituală şi cu mare putere de muncă. Oricât de obosită ar veni de la un spectacol, îşi pregăteşte temele chiar şi la orele târzii din noapte. „Profesorii sunt foarte înţelegători cu mine. Colegii de clasă nu îndrăgesc muzica populară, dar eu cânt din plăcere ori de câte ori mi se solicită", povesteşte. Adnana îşi aminteşte cum cânta în bucătărie şi când mama ei tocmai intenţiona să iasă şi să meargă la piaţă, a găsit pe scara blocului un vecin care stătea cu urechea lipită de uşă să asculte cum cântă „privighetoarea" din apartament. O întreb dacă viitorul ei va fi legat de muzica populară şi îmi spune că acesta va fi doar un hobby. „Vreau să mă fac medic oftalmolog şi poate aşa să văd lumina ochilor oameni, dar şi lumina sufletului", spune cu o sinceritate dezarmantă micuţa cântăreaţă. Şi melodiile Mariei Tănase sunt apropiate sufletului Adnanei. Cele mai dragi melodii ale vâlcencei sunt doinele: „Sunt melodii profunde, de mare sensibilitate. Pe mine mă intrigă că sunt foarte mulţi cântăreţi care nu ştiu doine", spune privighetoarea. La sfârşitul luni, Adnana va cânta alături de Fuego, la Constanţa, la o petrecere. „Nu cânt pentru bani, ci doar din plăcere!", se destăinuie.

Ce-i place
Se simte în elementul ei când dansează, iar acasă, când are o clipă de răgaz îşi petrece timpul jucându-se cu surioara ei mai mică. Savuresază cu o plăcere deosebită ciorba de burtă gătită de bunicul ei, giurguvean de fel.


Nu-i place
Este mereu împotriva mincinoşilor, a celor care sunt infatuaţi. Nu-i suportă pe bătăuşi, pe lăudăroşi şi pe oamenii bădărani.


Întrebări şi răspunsuri


Cum sunt jurizările la marile concursuri?
Este foarte trist că de foarte multe ori valoarea este confundată cu sfera de influenţă, că mulţi cântăreţi care se declară că promovează tinerele talente, în realitate, îşi văd doar propriile interesele.


De unde îţi procuri costumele populare

Este o chestiune foarte delicată. Pare de domeniul incredibilului, dar sunt peroane care decât să-şi împrumute un costum popular, sau să-l cumperi, mai bine preferă să-i dea foc. De regulă, persoanele în vârstă mai deţin astfel de costume.

profil

născut: 24 ianuarie 1997, la Râmnicu Vâlcea
studii: elevă clasa a VI la Şcoala gen. nr. 10

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite