Râmnicu Vâlcea: Poliţiştii comunitari din şcoli înlocuiţi cu sisteme de alarmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţist comunitar
Poliţist comunitar

În prezent doar 17 din cele 30 de unităţi e învăţământ sunt păzite de agenţi comunitari. Lipsa de personal lasă şcolile din oraş fără un minim de securitate. Ca să dreagă problema edilii vor să instaleze sisteme de supraveghere şi alarmare

Camere video, alarme anti-efracţie şi butoane de panică; acestea sunt soluţiile primăriei din Râmnicu Vâlcea la lipsă de poliţişti comunitari în şcoli. Recentele evenimente violente din şcolile din ţară au atras atenţia asupra faptului că şcolile din Râmnic sunt vulnerabile, numărul poliţiştilor comunitari care să le păzească diminuându-se drastic odată cu restructurările de personal din administraţie. „În prezent poliţia comunitară nu mai poate asigura paza cu agenţi decât la 17 unităţi de învăţământ, alte 13 fiind, în prezent monitorizate prin dispeceratul PC", explică Alecu Deaconu, directorul Poliţiei Comunitare din Râmnic. Edilii municipiului spun însă că acest neajuns ar putea fi rezolvat prin implementarea în şcoli a unor sisteme de alertare anti-efracţie şi compatibilizarea acestora acolo unde ele există deja şi legarea lor la un dispecerat operat de poliţiştii comunitari. „Avem de ales între două sisteme: unul care să emită semnale de efracţie, de panică, de incendiu sau inundaţii care este mai ieftin şi altul, mai scump dar mai eficient, ce implică supraveghere video şi transmitere de semnal online", explică Eusebiu Veţeleanu, viceprimar. Potrivit lui, pentru ambele sisteme Poliţia Comunitară poate asigura intervenţii cu echipaj mobil, complet echipat în timp de 3-5 minute de la declanţarea alarmei.


Audit gratuit în fiecare şcoală


„Într-o prima fază se va face un audit specializat în fiecare şcoală în parte pentru a vedea de ce anume este nevoie. Se vor studia punctele slabe, deficienţele în asigurarea securităţii şi alte asemenea factori", explică viceprimarul Veţeleanu. El susţine că, în acest moment nu există fonduri pentru susţinerea unui astfel de proiect însă primăria va face eforturile necesare pentru a asigura o finanţare la timp. „Ne vom îndrepta atenţia şi spre celelalte probleme apărute în şcoli. Ni s-a sesizat faptul că în multe cazuri există baruri şi restaurante în apropierea liceelor deschise încă de la primele ore ale dimineţii. Cred că şi acolo trebuie intervenit pentru a opri indisciplina în şcoli", mai spune viceprimarul. Până la găsirea finanţărilor şi trimiterea agenţilor pe teren, şcolile şi în special liceele din oraş rămân fără pază.

Posturi desfiinţate la Poliţia Comunitară


La Poliţia Comunitară primăria nu a mai putut aplica aceeaşi schemă ca şi în cazul angajaţilor de la ADP. În timp ce muncitorii de la spaţii verzi au fost transferaţi la o firmă creată special în subordinea primăriei pentru a nu fi daţi afară, la Poliţia Comunitară s-au desfiinţat 57 de posturi, din care majoritatea sunt cele de agenţi. În schimb, toţi angajaţii PC au fost încadraţi ca şi funcţionari publici, în condiţiile în care, de la înfiinţarea PC şi până luna trecută, toţi salariaţii ocupau posturi contractuale, ce nu confereau drepturi sporite de genul protecţiei împotriva ultrajului.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite