Poliţia vâlceană, datoare vândută la Serviciul de Medicină Legală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laboratorul de la Medicina Legală are de recuperat bani de la poliţie
Laboratorul de la Medicina Legală are de recuperat bani de la poliţie

Dosarele cu accidente puse la „dospit" pentru că poliţia nu are bani să plătească valoarea contraexpertizelor.Medicii legişti sunt nemulţumiţi că de mai bine de un an de zile nu le-a mai fost decontate expertizele care le fac pentru Poliţia Vâlcea.

 „Zilele acestea am făcut o adresă către conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Vâlcea prin care ceream să ne dea un răspuns în legătură cu datoriile pe care le au către Serviciul de Medicină Legală (SML) Vâlcea. De anul trecut mai aveau să ne plătească 150.000 de lei, iar anul acesta s-au mai adunat încă 300.000 de lei, deci în total au să ne dea 450.000 lei. Nu se poate să oferi servicii şi să nu te plătească", a spus dr. Florian Ghiţă, şeful SML Vâlcea. Medicul legist spune că dacă nu se va lua nicio măsură în acest sens, legiştii vâlceni vor proceda la fel ca „tizii" de la Institutul de Medicină legală „Mina Minovici". „Colegii noştrii nu mai eliberează contraexpertize până nu li se plăteşte. Vom face şi noi la fel, pentru că aşa nu se mai poate".


Institutul Mina Minovici lucrează doar cu „banii jos"


Poliţia Vâlcea, prin vocea inspectorului şef, chestorul Ion Stoica, spune că vina nu aparţine IPJ Vâlcea, pentru că instituţia pe care o conduce este doar ordonator terţiar de credite. „Banii vin de la Minister, la Inspectoratul General al Poliţiei şi abia apoi la noi şi în niciun caz nu le putem schimba destinaţia. Noi am colaborat bine cu Medicina Legală Vâlcea şi vreau să spun că nu este nicio problemă de mediatizat, este doar o problemă de serviciu. Numai că, din când în când, presa scormoneşte. Ne-am achitat permanent datoriile", a spus mai marele Poliţiei Vâlcea. Chestiunea cea mai arzătoare pentru poliţişti este alta! Institutul Mina Minoivici nu mai face contraexpertizele din dosarele penale decât cu... banii jos. „Avem dosare penale care nu pot fi soluţionate şi sunt în aşteptare, în special pe Rutieră, pentru că Institutul ne face contraexpertizele doar după ce plătim". Întrebat la cât se ridică datoria către „Mina Minovici", şeful IPJ Vâlcea a spus: „Nu este foarte mult, câteva zeci de milioane, bani vechi".
În ianuarie 2010, Poliţia Vâlcea avea de plată către SML tot 450.000 de lei. Poliţiştii au mai achitat o parte din datorii, dar medicii legişti au continuat să facă expertizele cerute de către poliţişti, iar datoria s-a menţinut. Medicii au nevoie de bani pentru cumpărarea de reactivi, plata utilităţilor, achiziţionarea de materiale medico-legale sau alte cheltuieli administrative. În cazul neplăţii serviciilor, Medicina Legală riscă să îşi blocheze întreaga activitate.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite