Râmnicu Vâlcea: Peste 1100 de muncitori de la Oltchim intră în şomaj tehnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până când instalaţiile de la Aprechim nu vor intra în producţie, oamenii vor sta acasă. Combinatul merge în continuare pe pierdere, dar conducerea spune că vor veni şi vremuri bune. Deocamdată nu se anunţă disponibilizări.

Puţin sub jumătate din numărul angajaţilor Combinatului Chimic Oltchim merg în această lună în şomaj tehnic. Din 3900 de lucrători, cât are acum societatea, mai bine de 1100 vor intra în şomaj tehnic. Conducera Oltchim a anunţat această măsură pentru personalul ce deservea intalaţiile şi secţiile oprite sau parţial oprite ce depindeau de producţia de la Arpechim. „Estimăm că toţi cei 1140 de muncitori vor intra în şomaj tehnic până la sfârşitul lunii februarie, desigur cu respectarea Codului Muncii", explică Constantin Roibu într-un comunicat postat pe pagina electronică a Oltchim SA. Muncitorii ce vor intra în şomaj tehnic timp de o lună depind de retehnologizarea şi pornirea instalaţiilor petrochimice la la Arpechim. Conducerea Oltchim susţine că, în acest moment nu se poate vorbi de disponibilizări, chiar dacă situaţia financiară a societăţii este în trend negativ.


Fără concedieri colective


Nici la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea nu a ajuns o notificare de concediere colectivă. „Luna această nu avem nici un fel de notificări de pe platforma chimică. Nu vor fi oameni daţi afară, din câte am înţeles e vorba doar de şomaj tehnic până la repornirea instalaţiilor de la Piteşti" explică Ion Nicolaescu, inspector şef adjunct al ITM Vâlcea. De cealalaltă parte a baricadei liderii de sindicat susţin că disponibilizările în masă nu vor fi o opţiune la Oltchim. „Dacă va fi nevoie restructurări de personal înţelegerea noastră cu cei din conducere a fost să plece cei apropiaţi de pragul pensionarii", explică Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim.

Afaceri în scădere


Din cauza lipsei materiei prime de la Arpechim afacerile Oltchim au scăzut anul trecut cu aproximativ 44 % faţă de 2008. Conducerea societăţii arată însă că, prin preluarea activităţii de petrochimie, încheiată în acte zilele trecute, cifra de afaceri va urca la peste 670 de milioane de euro, iar societatea va lucra pe profit.



Nu vor fi oameni daţi afară, e vorba doar de şomaj tehnic până la repornirea instalaţiilor de la Piteşti" Ion Nicolaescu, adjunctul şef ITM

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite