Râmnicu Vâlcea: Persoanele de peste 40 de ani îşi găsesc de lucru doar la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Persoanele de peste 40 de ani îşi găsesc de lucru doar la negru
Râmnicu Vâlcea: Persoanele de peste 40 de ani îşi găsesc de lucru doar la negru

       Fenomenul muncii la negru ia amploare în Vâlcea. Sute de oameni sunt depistaţi lucrând fără contracte, iar amenzile în ultimele 30 de zile au fost de 180.000 lei

     Tot mai mulţi vâlceni sunt găsiţi de către inspectorii de muncă lucrând fără forme legale. Specialiştii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea şi redactorii Adevărul de Seară Râmnicu Vâlcea au creionat portretul robot al muncitorului la negru. Potrivit lui Ion Nicolaescu, inspectorul şef al ITM, sunt obligaţi să lucreze fără forme legale de obicei bărbaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 50 de ani. „Muncitorul la negru obişnuit are studii primare, câteodată şcoală profesională şi provine de cele mai multe ori din mediul rural. Este genul de om care caută un câştig imediat şi nu se gândeşte decât la ziua de mâine, condiţionat de lipsa banilor”, explică Nicolaescu. Tot şeful de la ITM afirmă că peste 80% din cei depistaţi lucrând la negru se găsesc în domeniul construcţiilor, acolo unde calificarea ori studiile nu sunt necesare. „Cei care muncesc la negru cred ceea ce li se spune şi nu îşi cunosc drepturile pe care le au”, mai explică Nicolaescu.

  Patronii nu se sperie de amenzi


    Şi patronii ce angajează oamenii la negru se încadrează într-un tipar uşor de stabilit de către experţi. „Faptul că aproape zilnic avem de a face cu patroni care încalcă legea ne permite să stabilim şi pentru aceştia un portret robot. În primul rând sunt oameni al căror singur scop este câştigul cât mai facil şi fără eforturi prea mari. Nu au respect pentru lege şi nici pentru oamenii pe care îi angajează”, explică  Nicolaescu. El mai spune că de cele mai multe ori cei prinşi cu oameni la negru contestă amenzile la Tribunal, folosind orice mijloc posibil pentru a scăpa de sancţiune. „Munca la negru reprezintă însă şi o formă de evaziune fiscală şi de aceea instanţele nu sunt atât indulgente cu cei care încalcă legea”, mai afirmă Nicolaescu.


 Peste 100 de oameni la negru în septembrie


    Fenomenul a luat amploare în vâlcea, în ultimele 30 de zile fiind depistate 111 persoane care lucru fără forme legale. „Majoritatea se aflau în construcţii, lucrând la diferite firme, pe diferite şantiere”, spune Nicolaescu. În septembrie inspectorii de muncă au aplicat sancţiuni în valoare totală de 186.500 de lei numai pentru cei care angajau oameni fără să le întocmească contracte de muncă.  Adrian Turcu, de 50 de ani, din Râmnicu Vâlcea spune că încă de la începutul anului a încercat să îşi găsească de lucru, după ce şi-a pierdut serviciul. "Peste tot pe unde am fost mi s-a spus că pot fi angajat fără contract, pentru că firmele nu îşi permit să plătească impozite. Acum sunt pe un şantier şi cred că până în iarnă o să mai am de lucru. De contract nici nu poate fi vorba, iar eu ca simplu muncitor nu pot să pun condiţii" , spune omul.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite