Râmnicu Vâlcea: Pensionarii se împrumută ca să îşi plătească încălzirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Pensionarii se împrumută ca să îşi plătească încălzirea
Râmnicu Vâlcea: Pensionarii se împrumută ca să îşi plătească încălzirea

Zilele friguroase îngroaşă cozile la ghişeele Caselor de Ajutor Reciproc. Tot mai mulţi vâlceni apelează la soluţia unui credit pentru a plăti facturi a se aproviziona lemne pentru  la iarnă.

Cel mai greu se descurcă pensionarii, care sunt nevoiţi ca dintr-o pensie de câteva sute de lei să îşi plătească facturile, medicamente şi să alimentele. Grigore Răban, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Vâlcea ,ne povesteşte: „La noi numărul celor care solicită împrumuturi a crescut luna aceasta. Vine anotimpul rece, iar oamenii au nevoie de bani pentru facturi sau pentru a-şi cumpăra lemne de foc”. La ghişeele CAR în această dimineaţă zeci de pensionari se îngrămădeau pentru a prinde un împrumut. Alexandrina Dima, de 67 de ani spune că cei 600 de lei pe care are de gând să îi împrumute de la CAR vor fi folosiţi pentru a cumpăra lemne. „Eu acum sunt singură, mi-a murit soţul şi nu mai are cine mă ajuta. Trebuie să cumpăr lemne pentru că am renuţat la soba pe gaze ce imi mânca toată pensia”, spune femeia. În situaţia ei se află şi alţi pensionari din judeţ.

image


Terasa Pensionarilor devine neîncăpătoare în zilele în zilele în care se ridică împrumuturile

1300 de împrumuturi într-o jumătate de lună
 
În prima jumătate a acestei luni au fost acordate de către CAR-ul Pensionarilor peste 1300 de împrumuturi, în valoare totală de aproape 1,4 milioane de lei. Grigore Răban spune că majoritatea celor care se împrumută la CAR folsesc banii pentru sezonul rece. „Fie se aprovizionează pentru iarnă cu alimente sau cu lemne pentru iarnă. Nu solicită împrumuturi mari, mai mult de 6-700 de lei nu cer pentru că şi pensiile sunt foarte mici şi nu îşi pot permite rate prea multe sau prea rar”, explică Răban.  Anul acesta 10844 de vârstnici din Vâlcea au cerut credite de la CARP , iar valoarea lor totală s-a ridicat la 19.979.000 de lei.

image


Răban mai povesteşte că pensionarii se împrumută inclusiv pentru a plăti ratele contractate de către nepoţi sau copii de la diferite bănci. "Am avut oameni care ne-au spus cu mâna pe inimă că se împumută pentru că au nepoţi în facultate şi trebuie să îi susţină pentru că părinţii au rămas fără serviciu", explică preşedintele de la CARP Pensionari

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite