Pământul înghite zeci de localităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul este primul pe ţară în ceea ce priveşte alunecările de teren. Anul acesta zonele cu probleme mari sunt în Goleşti şi Olăneşti.

Cu furia pământului nu au cum să lupte. Asta au învăţat oamenii din cele 52 de comune afectate până în prezent de alunecările de teren. Mai mult de jumătate din localităţile vâlcene au avut şi încă mai au aşadar probleme grave cu stabilitatea terenului. Infiltaţiile, lucrările agricole făcute fără cap, defrişările dar şi poziţionarea în zona instabilă a Subcarpaţilor Getici a făcut ca, de-a lungul timpului, sute de gospodării să fie distruse şi tot atâtea familii să rămână fără agoniseala de o viaţă. Anul acesta, la nivelul judeţului, Prefectura Vâlcea anunţă că mai bine de 13 comune sunt afectate de urgia pământului şi că pentru stăvilirea dezastrului ar fi nevoie de cel puţin opt milioane de lei. „Evalările comisiei înfiinţate la nivelul Comitetului Judeţean pentru situaţii de Urgenţă arată că esre nevoie de 8,3 milioane de lei pentru a fi reparate podurile distruse, îndiguite malurile afectate, asfaltate şi consolidate drumuri comunale şi judeţene din cele 13 localităţi", explică Carmen Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vâlcea. Banii sunt încă aşteptaţi, chiar dacă autorităţile locale au făcut documentele necesare încă de la începutul anului.


Pământuri blestemate


Una din cele mai periculoase alunecări de teren din acest an a avut loc la Goleşti, unde, şi la ora actuală, 49 de gospodării au acces limitat către centrul comunei- Drumul sătesc a fost distrus, iar oamenii au rămas, literalmente pe buza prăpastiei. „Drumul s-a rupt practic, alunecând un metru pe vertical. Maşinile nu au mai putut circula o vreme bună, până la o consolidare provizorie. Problemele în această zonă nu sunt de ieri de azi. Poziţionarea localităţii face ca terenul să fie instabil. Din păcate fondurile primăriei sunt infime şi nu pot rezolva problemele care există la ora actuală", se plânge Gheorghe Şerban, primarul din Goleşti. În zona afectată locuiesc 140 de oameni, mai afirmă primarul, iar pentru a reuşi să rezolve o parte din problemele oamenilor ar avea nevoie de 4 milioane de lei. Banii ar trebui să vină din fondurile Guvernului şi să asigure finanţarea unor lucrări de stabilizare a zonei.


Un sat e pe cale de a fi şters de pe hartă


O situaţie poate mai gravă decât cea de la Goleşti este în satul Mosoroasa, ce aparţine administrativ de oraşul Ocnele Mari. O masivă alunecare de teren s-a activat anul trecut, iar 46 de familii împreună cu locuinţele lor sunt pe cale de a fi şterse definitiv de pe harta judeţului. Deşi doar la patru kilometri de oraş, satul devine izolat la fiecare ploaie mai puternică. Gheorghe Ciuca, primarul din Olăneşti susţine că problemele zonei există de acum zece ani. „Anul acesta fenomenul devenit şi mai puternic, deoarece nu au existat bani pentru continuarea lucrărilor de amenajare a terenului", explică edilul. De ce nu au existat bani ne lămureşte purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean: „Doar 700.000 de lei au fost alocaţi de către Guvern pentru această zonă, o sumă infimă pentru cele 400 de hectare ce trebuiesc amenajate. Problema este că, în afara acestor bani judeţul nu a mai primit nimic de la nivel central", explică Ion Stanciu, de la CJ Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite