Râmnicu Vâlcea: PORTRET / Bogdan Nicolae, călugăr în jujitsu brazilian, campion mondial la kempo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: PORTRET / Bogdan Nicolae, călugăr în jujitsu brazilian, campion mondial la kempo
Râmnicu Vâlcea: PORTRET / Bogdan Nicolae, călugăr în jujitsu brazilian, campion mondial la kempo

După ce a luat medalii la toate competiţiile la care a participat, luptătorul doreşte să îi înveţe şi pe alţii tainele culturii şi a tradiţiei din Brazilia. Consideră că jujitsu este un mod de viaţă.

Tânărul a făcut cunoştinţă cu acest sport în urmă cu patru ani, când lucra într-un restaurant de sushi în Spania. De la un amic a aflat că un mare luptător pe nume Fabricio Werdum, şi-a deschis o şcoală de jujitsu brazilian în apropiere, aşa că a decis, din curiozitate, să se ducă să înveţe. “La început facem doar două antrenamente pe zi, în funcţie de timpul pe care îl aveam. Nu mă gândeam că aş face performanţă” spune Bogdan. La numai şase luni de când a început să practice jujitsu, sportivul a participat la prima competiţie, unde s-a luptat şi cu soldaţi din trupele NATO. A ieşit pe locul doi, rezultat care i-a dat mai multă încredere şi l-a făcut să se antreneze mai mult şi de ce nu, să câştige şi bani. ”Visul meu din totdeauna a fost să combin meseria cu plăcerea” povesteşte luptătorul.

Poreclit „El Monje” de braziliei

Pentru a evolua în acest sport, Bogdan a hotărât să plece în Brazilia, pentru a învăţa de la cei mai buni. A muncit din greu câteva luni pentru a strânge bani, după care a luat drumul spre „Ţara palmierilor”. După ce a ajuns în Porto Allegra, l-a căutat pe Mario Reyes, de şapte ori campion mondial. “Timp ce şase luni, am făcut numai antrenamente la sala lui, am intrat în familia lor. Când am rămas fără bani, luptătorii de acolo m-au ajutat oferindu-mi o cameră şi un job la sală, unde câştigam cât să supravieţuiesc” spune Bogdan, poreclit de brazilieni “El Monje”, care înseamnă călugăr de jujitsu. După doi ani de practică şi de competiţii în Brazilia, lui Bogdan i s-a făcut dor de casă, aşa că a decis să se întoarcă în România. “Am simţit nevoia să-mi văd nepoţica, părinţii şi celelalte rude. În plus, am vrut să arăt şi altora ce am învăţat aici” spune “El Monje”.

Disciplina, mai importantă ca rezultatele

După ce a ajuns la centura mov, Bogdan a revenit în Râmnicu Vâlcea, însă aici a descoperit că sporul practicat de el în străinătate nu era aşa cunoscut. S-a înscris la clubul Chimia şi s-a afiliat Federaţia de Kempo, o disciplină care se apropie ca stil de jujitsu brazilian. “Folosesc aproape aceleaşi procedee ca în jujitsu. Din păcate, nu este nimeni în România cu care să mă pot antrena în stilul pe care l-am învăţat în Brazilia” spune luptătorul. A participat de curând la Campionatul Mondial de Kempo organizat la Bucureşti, unde a ieşit pe primul loc la Submission Kempo. ”A fost un concurs destul de bun, dar s-a văzut că valoarea de la această competiţie este prea mică pentru nivelul meu. Nu contează rezultatele cât contează disciplina” explică Bogdan.



Întrebări şi răspunsuri:

1) Prin ce ţări ai luptat ?

Cele mai multe competiţii la care am participat au fost în Spania, Brazilia şi România. Din păcate, diferenţa stilul de luptă din ţara noastră şi Brazilia este de la cer la pământ. Brazilienii s-au născut cu acest talent.

2) Cum este stilul de viaţă al brazilienilor faţă de cel românesc?
Oamenii din Brazilia sunt foarte bogaţi din punct de vedere spiritual. Nu îi interesează partea materială, cum este aici în România, unde lumea te judecă după cât ai portofelul de gros. Este un popor foarte disciplinat.

Ce-i place: Am făcut surf pe plajele din Brazilia. Cum fotbalul este la căutare în Brazilia, am fost aproape de minge mai tot timpul. Adoram să mă duc la meciurile cu tribunele pline.

Ce nu-i place: Cel mai mult mă deranjează falsitatea oamenilor. Consider că este cel mai mare defect al unei persoane, care ascunde multe lucruri negative.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite