Râmnicu Vâlcea: PORTRET - Doina Mătuşa: Eleva care pictează pe pietre şi pe coajă de copac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: PORTRET - Doina Mătuşa: Eleva care pictează pe pietre şi pe coajă de copac
Râmnicu Vâlcea: PORTRET - Doina Mătuşa: Eleva care pictează pe pietre şi pe coajă de copac

Îi place să facă portrete şi să tatueze copiii. Lucrează pe sticlă icoane bizantine, colorează pietrele şi coaja de copac şi de ceva timp face şi pictură abstractă.

Doina Mătuşa spune că e genul de persoană care stă toată ziua cu pensula în mână şi nu se plictiseşte. „De pictură nu cred că mă voi plictisii vreodată”, mărturiseşte Doina. Când Doina avea opt ani, părinţii au dus-o la Şcoala Populară de Artă şi Meserii din Râmnicu Vâlcea ca să studieze pictura. „Avem talent la desen şi părinţii m-au dus la şcoală ca să îl dezvolt”, îşi aminteşte eleva. Prima dată a învăţat la Şcoala Populară de Arte şi Meserii să lucreze în acoarelă pe carton de dimensiuni mari, apoi să facă icoane pe sticlă şi să picteze pe pânză. „Patru ani am urmat cursurile după care am cunoscut pe pictorul profesionist Sergiu Plop. El m-a luat sub aripa lui ca să mă înveţe mai multe lucruri despre pictură. De la Sergiu Plop învăţ cum să fac pictură profesionistă şi la ora actuală”, povesteşte Doina. La început, Doina a lucrat desene schiţate, copaci, oameni, peisaje şi la ora actuală a ajuns să facă şi pictură abstractă. „Lucrările abstracte arată o anumită stare a mea. De obicei, în ele îmi ascund persoana. Mai fac copaci în lucrările abstracte. Lucrez şi perisaje, dar mai rar pentru că mi se pare că nu mă regăsesc în ele”, spune eleva. Doina lucrează şi icoane bizantine pe sticlă în tuş şi ulei cu foiţă de aur. În ele expune viaţa sfinţilor a Domnului Iisus Hristos şi Maica Domnului.

Pictează pe pietre motivele Yng şi Yang

Doina face lucrări şi pe piatră şi coajă de copac. „Merg frecvent în pădure de unde aleg pietrele, în funcţie de cum îmi sar ele în ochi. Le aleg în general după culoare. La fel aleg şi coaja de  copac. După ce le ajung, le duc acasă şi le spăl. Apoi le aşez pe o masă, unde le las să se usuce. În funcţie de cum arată fiecare, dar şi de dimensiune, mă gândesc ce pot să fac pe ele. Până să  pictez pe ele, le dau cu o soluţie ca să prindă culoarea”, ne mărturiseşte Doina Mătuşa. Pe pietre face zodii, flori, broscuţe, şi motivele Yng şi Yang. Pe coaja de copac lucrează, în general, portrete. De două, trei săptămâni, Doina face şi tatuaje temporare la copii. Ea le lucrează cu tuş şi markar de diferite culori. „Sunt chemată la diferite târguri de cultură de către Centrul Artistic unde îmi expun lucrările. Ca să nu mă plictisesc m-am gândit să fac şi tatuaje la copii”, spune Doina. Primul tatuaj i s-a părut cel mai greu de făcut. „Până am tatuat primul copil a fost groaznic. Îmi era frică să îi pun cu pensula şi un punct pe faţă că nu ştiam ce reacţie are. Copilul era foarte încântat de ce i-am făcut, iar mie mi se părea că tatuajul nu arată bine”, îşi aminteşte Doina. Eleva s-a obişnuit acum şi cu tatuajele, deoarece copiii sunt foarte încântaţi. 

•ce-i place
Geografia, literatura şi să scriu articole pentru reviste. Idolii mei în materie de muzică sunt: Madonna, Britney Spears şi Michael Jackson.

•ce nu-i place

Manelele, lămâia, oamenii care se îmbracă prost, nu suport violenţa asupra animalelor, şi să lucrez ceva, sau să scriu un articol şi să mă întrebe lumea de unde am copiat, asta mi se pare o jignire.    

• Întrebări şi răspunsuri

Ai avut comenzi de lucrări până acum?

D.M.: Nu şi nici nu voi lucra aşa ceva. Nu îmi place să pictez ceva la comandă, pentru că nu mă regăsesc în lucrarea respectivă. Mi se pare că nu sunt făcută să fac un tablou la comandă.

Ai participat la concursuri de pictură?

D.M.: Da la foarte multe. Am acasă peste 15 premii pe care le-am obţinut la concursurile de pictură. Ultima diplomă, menţiune, am obţinut-o la concursul „Vâlcea Artistică”, de anul acesta, la secţiunea pictură icoană.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite