Râmnicu Vâlcea: PORTRET - Camelia Clavac, soprana ce a cucerit Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: PORTRET - Camelia Clavac, soprana ce a cucerit Europa
Râmnicu Vâlcea: PORTRET - Camelia Clavac, soprana ce a cucerit Europa

Zecile de premii primite  și prezența pe marile scene ale Europei nu au făcut-o pe celebra soprană vâlceană să își piardă modestia.

Soprana Camelia Clavac a devenit celebră pe propriile forțe și cu foarte multe sacrificii. Deși nu insistă să povestească despre premiile primite de-a lungul carierei sale de aproape 18 ani, lista distincțiilor obținute pentru calitatea interpretărilor sale este impresionantă. Povesteşte că adolescenţa şi-a petrecut-o la Craiova, deoarece oraşul său natal – Bălceşti, chiar dacă e în Vâlcea e foarte apropiat de capitala Doljului. Aici a urmat cursurile Liceului de Artă Marin Sorescu şi a intrat în corul Filarmonicii Oltenia. „Îmi aduc aminte că de fapt, la început nici măcar nu vroiam să dau la canto. Până în clasa a XI-a am făcut vioară, asta şi datorită faptului că tatăl meu, violonist la profesie şi-a dorit foarte mult acest lucru. Mi-a fost descoperită vocea aproape de ultimul an de liceu, cînd am participat şi la Olimpiada Naţională de Canto de la Baia Mare. Am luat atunci premiul I. Vă daţi seama ca a fost un puternic impuls înainte", povesteşte interpreta. Vocea sa a propulsat-o  în rândul celor mai cunoscute şi titrate soprane din România, talentul său fiind recunoscut de-a lungul timpului prin premiile primite la diversele concursuri de canto.

Premiul I la concursul Hariclea Darclee


După ce a terminat studiile la Academia de Arte George Enescu de la Iaşi, Camelia Clavac povesteşte că a plecat cu o bursă pentru a-şi continua şi perfecţiona studiile la Veneţia. „În 98, bursa s-a finalizat cu premiul I la concursul „Aria di Venezia”. La scurt timp, soprana Mariana Nicolesco a insistat să particip la prestigiosul concurs de canto Hariclea Darclee. Trei ani la rând am concurat, până în 2002, când am fost onorată cu premiul I”, explică soprana vâlceană. Au urmat zeci de turnee prin Europa, cele mai fastuoase reprezentaţii fiind date în sălile de concerte din Danemarca, Luxemburg şi Olanda.

Îndrăgostită de Râmnic

La Râmnicu Vâlcea spune că s-a mutat pentru că a îndrăgit liniştea oraşului. „În 1999, în timpul eclipsei am susţinut un recital la Muzeul Satului. Mi-a plăcut atât de mult oraşul şi atmosfera de aici încât m-am decis să mă mut la Râmnic”, mărturiseşte Camelia. În prezent este asistent universitar la Secţia de Pedagogie Muzicală a Universităţii din Piteşti  dar şi profesor colaborator la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea şi la Şcoala de Artă unde oferă cursuri de canto. Cocertele însă se ţin lanţ, şi nu refuză nici o invitaţie, mai ales când ştie că va cânta sub bagheta unor dirijori celebri atât români cât şi străini. „Cea mai mare bucurie am avut-o atunci când am cântat în Amsterdam la Concertgebow, o sală de spectacol cu adevărat impresionantă. Am fost întâmpinată de un public minunat, iar setimentul a fost unic”, mărturiseşte soprana.

Întrebări şi răspunsuri:

Care sunt cele trei calităţi ale unei soprane de succes?
C.C.: Nimic nu se poate face fără talent. Cred că asta e prima calitate. Apoi, degeaba ai talent dacă nu munceşti, iar munca trebuie să fie susţinută şi neîncetată pentru a obţine rezulate. Şi recunosc, o doză bună de noroc e importantă.

Unde va fi viitorul turneu?
C.C.: Mă pregătesc pentru un turneu în Olanda, am semnat deja contractul şi sunt foarte fericită că mă voi întoarce să cânt pentru publicul de acolo. Vor fi mai multe concerte în Amsterdam, Maastricht, Rotterdam şi Anvers

Ce-i place: „Fairplay-ul şi sinceritatea. Ştiu că sunt însuşiri pe cale de dispariţie, dar mă încăpăţânez să cred că ele încă mai există. De asemenea îmi place profesionalismul şi cer acest lucru de la oamenii cu care lucrez”.

Ce nu-i place: „Sunt puţin dezamăgită de ţara în care trăiesc pentru că, în comparaţie cu alte locuri, nu mai există o scară de valori la care să ne raportăm. Aici totul este redus la a avea ori a nu avea bani”.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite