Râmnicu Vâlcea: PORTRET - Crina Popescu, bibliotecara ce a adus Europa în Pietrari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea:  PORTRET - Crina Popescu, bibliotecara ce a adus Europa în Pietrari
Râmnicu Vâlcea: PORTRET - Crina Popescu, bibliotecara ce a adus Europa în Pietrari

Este una din cele mai apreciate bibliotecare din mediul rural. Spune despre ea că a încercat mai tot timpul să aducă lucruri noi şi folositoare în comunitatea din care face parte.

Crina Popescu lucrează la Biblioteca din comuna vâlceană Pietrari de peste 10 ani şi este una din cele mai apreciate bibliotecare din judeţ. Fiind la bază profesor, Crina Popescu a avut dintotdeauna o relaţie specială cu cei mai tineri dintre cititori şi spune că pe aceştia a încercat să îi atragă spre bibliotecă. „Poate cea mai importantă realizare a mea a fost aceea că am reuşit să conectez biblioteca la internet. Am fost printre primele instituţii din judeţ care am avut conectare la Internet, primul calculator al bibliotecii fiind donat de către  primăria comunei”, povesteşte doamna Popescu. Spune despre experienţa informatizării bibliotecii din comuna ca fiind una nouă, în care a trebuit să ia totul de la zero. „Am fost autodidactă.   Am învăţat singură să lucrez cu calculatorul acasă, chiar înainte de a avea un computer la bibliotecă. Am înţeles că trebuie să facem ceva să aducem copiii şi tinerii spre cărţi, spre informaţie şi spre cultură, iar Internetul  este deocamdată soluţia”, explică bibliotecara din Pietrari.

O pietrăreancă la Strassbourg

Bibliotecara din comuna vâlceană nu s-a oprit doar la a încerca să dea valoare locului în care lucrează. În timp a reuşit să îşi implice biblioteca sătească în mai multe proiecte finanţate din fonduri europene. Ba mai mult, pentru că s-a implicat activ în aducerea informaţiei europene în comuna în care şi locuieşte, Crina Popescu a ajuns chiar şi la Strassbourg, una din capitalele Uniunii Europene. „A fost o experienţă de neuitat atât pentru mine cât şi pentru cei cu care am mers acolo, colegii mei de la Biblioteca Judeţeană.  Ceea ce am acumulat în timpul seminariilor la care am participat la Strassbourg am adus în ţară sub forma unor prezentări pe care le-am numit «O pietrăreancă la Strassbourg»”, explică bibliotecara din Pietrari

„Oamenii au nevoie de informaţia care îi priveşte”

Crina Popescu spune că bibliotecarul nu mai este ceea ce era pe vremuri. „ Multe s-au schimbat. Omul care lucrează la bibliotecă nu mai este un simplu mânuitor de cărţi. Noi încercăm acum să devenim legătura dintre omul simplu şi informaţia de care are nevoie”, explică doamna Popescu.  Ea mai afirmă că deja localitatea Pietrari s-a alăturat reţelei Biblionet, iar oamenii pot venii, indiferent de vârstă la bibliotecă nu numai pentru a cere o carte ci pentru a se informa despre lucruri ce îi interesează. „Cel mai important lucru pe care îl putem face e să ajutăm, fie că vine un bunic ce vrea să vorbească cu nepotul în străinătate, fie că un elev caută informaţii pentru un referat sau o lucrare”, explică bibliotecara.

Întrebări şi răspunsuri:

V-aţi gândit că biblioteca va trece prin o asemenea transformare?

Sincer vă spun că da. Eu sunt foarte receptivă la tot ce este nou şi am anticipat faptul că va trebui să ne schimbăm stilul de muncă şi felul în care ne percepem meseria de bibliotecari de foarte mult timp.

Care e cel mai nou proiect al dumneavoastră?

Încerc, alături de câţiva tineri voluntari, să punem bazele unui program denumit „Tineret în acţiune” ce va aduce mai aproape de Pietrari noţiunea de implicare comunitară şi mai ales de voluntariat.
 
Ce-i place: „Lucrurile bine făcute şi iniţiativele care să îi ajute pe oameni. De asemnea îmi plac oamenii care ştiu să comunice idei noi şi interesante, ce ar putea fi puse în practică.

Ce nu-i place: „Invidia şi delăsarea.  Întotdeauna în viaţă trebuie să încerci mai mult decât crezi că poţi pentru că doar atunci obţii rezultate pe măsură”

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite