Râmnicu Vâlcea: PORTRET - Daciana Mitrache, jurnalista care iubeşte călătoriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează de 12 ani în presă, în prezent fiind redactor şef la un cotidian local vâlcean. Adoră să călătorească, iar în ultimii doi ani, a reuşit să viziteze opt ţări europene.

Este una dintre cele mai vechi „truditoare” din presa vâlceană şi consideră că presa este un mod de formare pentru tinerii care vor să devină „cineva” în viaţă. „Eu recomad tinerilor care termină liceul să se angajeze câteva luni de zile în presă, înainte de a merge la facultate şi de a-şi forma o carieră. Presa te învaţă să te descurici singur şi îţi formează un caracter puternic”, povesteteşte Daciana Mitrache. Fire deschisă şi optimistă, dar în acelaşi timp, având o personalitate puternică, pusă mereu pe şotii şi dornică să scoată tot ce este mai bun dintr-un subiect, Daciana spune că presa este numai pentru oamnii care iubesc această meserie. „Nu este uşor să fi jurnalist. Aceasta nu e o muncă de birou şi atât. Din păcate, cei care au venit în ultimul timp în presa vâlceană, nu fac jurnalismul din plăcere. Dacă nu asculţi omul şi nu îi înţelegi durerea sau bucuria, atunci nu ai ce căuta în presă”, afirmă tânăra. 

 
„Visul vieţii mele este să descopăr lumea”


O altă mare pasiune a tinerei jurnaliste sunt călătoriile. „Îmi place să descopăr alte ţări, alte culturi, alte tradiţii. Visul vieţii mele este să descopăr lumea. Până în prezent am reuşit să merg în Serbia, Ungaria, Germania, Austria, Franţa, Bulgaria, Grecia, Şi Turcia”, adaugă Daciana Mitrache. În acest an, jurnalista a vizitat şi Parlamentul European de la   Starsbourg, ea făcând parte din delegaţia de voluntari ai Centrului Europe Direct care funcţionează în cadrul Bibliotecii Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea. „Am participat la câteva şedinţe ţinute de parlamentarii europeni şi am rămas plăcut impresionată de ceea ce am văzut acolo. Cuvintele de ordine care îi caracterizează pe locuitorii din Strasbourg sunt negociere şi compromis. Din păcate, românii încă nu au învăţat să folosescă aceşti termeni”, adaugă jurnalista.


În vizită la Parlamentul European


Delegaţia vâlcenilor a fost formată din 40 de persoane, tineri liceeni, studenţi, voluntari şi jurnalişti. „Am mers acolo şi am avut posibilitatea să vedem o altă lume, o altă civilizaţie şi o altă cultură. Eu am fost impresionată de arhitectura futuristă, dar şi de clădirile vechi, istorice care sunt conservate perfect ”, mai spune tânăra. Din toate ţările pe care le-a văzut, Daciana spune că cel mai mult i-a plăcut Turcia, ţară pe care speră să o poată revedea cât de curând. „Am vizitat muntele Pamukkale sau «Muntele de bumbac» cum i se mai spune popular, un munte de calcar pe care l-am urcat desculţi. De asemenea, am văzut şi piscina Cleopatrei, iar legenda spune că dacă faci baie acolo, rămâi veşnic tânără şi frumoasă precum îndrăgita împărăteasă”, completează Daciana Mitrache. 


Întrebări şi răspunsuri


Care este cea mai frumosă amintirire legată de tot ce ai vizitat până în prezent?


D.M.Mi-a plăcut foarte mult iarba din Germania şi Austria. Era o iarbă curată, fără un fir de praf, de un verde crud, la fel cum găsesşti la noi numai în zona de munte. Din păcate, românii nu ştiu să pună în valoare frumuseţile pe care şi noi le avem.


Cum sunt văzuţi românii peste hotare?


D.M.
În general, nu am avut probleme, iar dacă nu cauţi necazuri, nici nu vei avea. Eu am rămas plăcut impresionată de turci, care la orice tarabă te duceai, era imposibil să nu găseşti pe cineva care să te întrebe în româneşte: ce doreşti sau cu ce te poate ajuta.


Ce-i place
Este dependentă de ştiri şi de informaţii. Îi plac dulciurile şi oamenii normali deschişi şi corecţi. Îi place să meargă la cumpărături sau să tragă cu urechea la discuţiile oamenilor de pe stradă.


Ce nu-i place
Nu suportă oamenii mincinoşi şi pe cei care nu ştiu să comunice. Nu-i plac nici persoanele care nu îşi respectă cuvântul dat. De asemenea, nu-i place mâncarea condimentată. 

Profil
NĂSCUTĂ.
8 octombrie 1976, Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Facultatea de Jurnalism şi Relaţii Publice Piteşti.
FAMILIE. Căsătorită, are un băieţel.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite