Râmnicu Vâlcea: PORTRET - Nicolae Mărunţelu actorul păpuşar care pictează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea:  PORTRET - Nicolae Mărunţelu actorul păpuşar care pictează
Râmnicu Vâlcea: PORTRET - Nicolae Mărunţelu actorul păpuşar care pictează

Dă viaţă păpuşilor de la teatrul Anton Pann astfel încât copiii să creadă că ele sunt vii. În timplul liber pictează şi călătoreşte.

Pe Nicolae Mărunţelu l-am întâlnit la teatrul Anton Pann, unde este colaborator la Secţia de Păpuşi. Colaborează cu teatrul de opt luni şi speră ca în curând să fie angajat cu normă întreagă.  „Am văzut că se făceau angajări la teatru şi am trimis şi eu CV-ul, cu toate că nu aveam nimic în comun cu teatrul. Am zis să încerc. În urma selecţiei de CV-uri m-au oprit şi pe mine pentru că pictez. Am fost repartizat la Secţia de Păpuşi”, povesteşte Nicolae Mărunţelu. Tânărul îşi aminteşte cu plăcere de primele lui zile petrecute la teatru, când a constatat că are numai colege. „Am rămas surprins când am venit în Secţia de Păpuşi, pentru că erau numai fete. Eu eram singurul băiat. În primele zile nu prea ziceam nimic, eram tăcut. Pe urmă m-am obişnuit”, mărturiseşte actorul păpuşar. Alături de colegele din trupă Nicolae a învăţat să mânuiască păpuşile pentru spectacole. A confecţionat împreună cu colegele păpuşile pentru spectacolul „Cocoşul Neascultător”  de Ion Lucian, în regia lui Bogdan Tudor . „E o poveste despre adevărata prietenie care aminteşte de provernul «Prietenul la nevoie se cunoaşte»”, spune actorul. Împreună cu colegele, Nicolae a participat în perioada 26-30 octombrie la Festivalul de Animaţie Gulliver la Galaţi cu spectacolul „Cocoşelul Neascultător”.
 
A pus mozaic în Veneţia

Fiecare păpuşă e frumoasă în felul ei şi în toate poveştile învinge binele. Mă bucur când îi văd pe copiii că cred în ele”, declară actorul. Păpuşarul este uimit că, de câte ori merge prin grădiniţe să prezinte spectacole cei mici îi sar în ajutor. „Mă ajută să pun decorul pentru spectacol. Sunt foarte săritori şi grijulii. Finalul spectacolului se termină cu o conversaţie între copii şi păpuşi”, povesteşte Nicolae. În timpul liber actorul lucrează în construcţii şi pictează. „Un an am lucrat la Veneţia. Am pus mozaic veneţian. Aici am avut ocazia să văd cele mai frumoase lucrări de artă şi arhitectură. Veneţia e superbă şi o recomand ca destinaţie celor care vor să meargă în vacanţă”, spune Nicolae Mărunţelu. Actorul păpuşar picteză peisaje, icoane pe lemn, pânză, sticlă şi realizează şi portrete. În general îi place să facă portrete cu actori în vârstă. Are o expoziţie la Galeria de Artă Constantin Iliescu din cadrul Consiliului Judeţean. „Am expus lucrările cu ajutorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea. Expoziţia se numeşte «Culoare de toamnă». Are lucrări expuse şi colega mea de la teatru Diana Mitulescu. Eu am expuse patru tablouri cu peisaje de toamnă”, precizează Nicolae.
 
ce-i place

„Să mă plimb cu bicicleta şi să joc fotbal. Să călătoresc în afară. Am fost în Ungaria, Turcia, Italia, Austria. Îmi place să gătesc şi să fac pe bucătarul, dar să şi scriu romane”.

ce nu-i place


„Timpul trece prea repede şi nu am timp să fac tot ce îmi propun. Detest ştirile cu crime şi violuri şi nu îmi plac oamenii care nu se ajută la nevoie”.
   
Întrebări şi răspunsuri

Păpuşile sunt greu de mânuit?

N.M. : Nu e foarte greu, dar e obositor să stai cu mâinile ridicate timp de o oră astfel încât să dai senzaţia că păpuşile sunt vii.

Ce te impresionează în timpul unui spectacol?

N.M.: Copiii care au respect pentru aceste păpuşi, simpatie, dar şi teamă. Pentru ei sunt o magie a copilăriei.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite