Râmnicu Vâlcea: PORTRET - Ilie Fîrtat a adus Internetul în Grădiştea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea:  PORTRET - Ilie Fîrtat a adus Internetul în Grădiştea
Râmnicu Vâlcea: PORTRET - Ilie Fîrtat a adus Internetul în Grădiştea

Instituţia condusă de el a fost  prima care a avut Internet  în mediul rural. Spune că a încercat întotdeauna să combine inovaţia cu dragostea pentru păstrarea tradiţiei.

Ilie Fârtat este omul ce a reuşit să îşi contecteze biblioteca în care lucra la Internet, fiind prima astfel de instituţie din mediul rural ce a beneficiat de pe urma informatizării. „Totul se întâmpla în urmă cu 10 ani, în primul meu an ca bibliotecar în Grădiştea. Am reuşit să aducem Internetul în comună pentru că  încă de pe atunci am ştiut că este un lucru important, o poartă spre cunoaştere şi informaţie”, povesteşte bărbatul.  Ilie îşi aduce aminte că primul calculator pe care l-a cumpărat era unul la mâna a doua şi l-a luat pentru fiicele sale. „Ţin minte că am dat o grămadă de bani pe el prin 98 sau 99. Erau foarte scumpe, dar am făcut un efort pentru ca fetele mele să poată învăţa să îl folosească. Odată cu ele am învăţat şi eu şi am descoperit că prin intermediul unui calculator se pot face multe lucruri folositoare”, a mărturiseşte Ilie Fârtat

Pasionat de tradiţiile comunei

Cu multă muncă şi cu ajutor din partea autorităţilor locale Ilie Fârtat a reuşit să scrie un proiect pentru reabilitarea căminului cultural din Grădiştea, locul unde se află şi biblioteca locală. „Am avut nevoie de această reabilitare pentru a avea şi noi un spaţiu decent în care să ne desfăşurăm activitatea”, spune bibliotecarul din Grădiştea.  Ilie Fârtat mai afirmă că, fiind pasionat de tradiţiile comunei în care a locuit de o viaţă a încercat să le pună în valoare cât mai bine. „Am reuşit să punem la punct o manifestare pe care am denumit-o noi Ziua Comunei, ce o sărbătorim în fiecare zi de 15 august. De asemenea  am stabilit că în fiecare 9 martie sărbătorim Ziua Tradiţiei”, explică Ilie Fârtat.

Vrea un muzeu al satului în centrul comunei

Cel mai mare vis al bibliotecarului de la Grădiştea este amenajarea a unui muzeu al satului în parcul din centrul comunei. „O să vină ziua în care copiii noştri nu o sa  mai ştie nimic despre lumea satului, de aceea avem nevoie de un astfel de muzeu. Este de fapt o casă ce va fi amplasată în parcul din comunei şi va avea în interiorul ei cam tot ceea ce îi trebuie unei locuinţe ţărăneşti de la încept de secol: obiecte casnice, dar şi cele cu care se lucra pământul”, spune Ilie Fârtat. Bărbatul se ocupă în prezent cu un program prin care va aduce mai multe calculatoare la Biblioteca din comună. „Vor veni încă patru calculatoare noi prin intermediul proiectului Biblionet. Vor avea legătură la Internet şi sper că prin acest lucru vom atrage mai mulţi  tineri către bibliotecă”, mai spune Fârtat.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum se împacă modernitatea cu tradiţia la Grădiştea?
Foarte bine se împacă. Eu cred că nu pot coexista una fără cealaltă. Câteodată am impresia că ne pierdem identitatea ca popor, dar întotdeauna se va găsi cineva care să ne amintească de unde ne tragem, care ne sunt rădăcinile

Ce fel de oameni mai vin la bibliotecă?
Vă spun că avem un public foarte variat. Vin la Bibliotecă de la elevii grupului şcolar din localitate până la bătrânii ce vor să se informeze despre banii ce ar trebui să vină ca subvenţii pentru terenuri.

Ce-i place: Să fie în ultima frontieră a informaţiei. Consideră că rolul bibliotecarului este unul important, pentru că informaţia adusă de el ajunge foarte repede la omul simplu.

Ce nu-i place: Cei care nu au respect pentru tradiţional, pentru moştenirea culturală. Nu îi plac nici cei care iau în derâdere ultimele descoperiri în domeniul transmiterii informaţiei.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite